Setmana de rebel·lió científica a la UIB

Setmana de rebel·lió científica a la UIB
min Scientist UIB 06-04-22
min Scientist UIB 06-04-22

En els mateixos dies en què s'acaba de publicar el  sisè informe d'avaluació del Grup de Treball III del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), que ja es va filtrar l'agost passat, els col·lectius que conformen l’Aliança per l’Emergència Climàtica impulsen la Vaga Internacional Científic-Acadèmica-Estudiantil convocada per Scientist Rebellion i coorganitzada pels col·lectius Rebelió o Extinció Mallorca i Juventut pel Clima Mallorca, també membres de l’Aliança.

Scientist Rebellion és la branca científica de Extinction Rebellion i representa un moviment internacional de persones que són part de la comunitat científica i que consideren que, en un context de crisi climàtica i ecològica, aquesta té el deure moral d'actuar, davant la inacció dels governs, a través d’accions de desobediència civil no violenta, per exposar a la societat la seva gravetat. 

I és que la crisi socioecològica es troba també darrere dels conflictes bèl·lics, inclòs el relacionat amb la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i l’acció de l’OTAN, tal i com va assenyalar la meteoròloga ucraïnesa i membre de l'IPCC Svitlana Romanko: «El canvi climàtic i el conflicte tenen les mateixes arrels: els combustibles fòssils».

Del 4 al 9 d'abril es duran a terme simultàniament a les universitats de més de 20 països de tots els continents del món protestes, vagues i accions de desobediència civil no violenta per part de milers de científiques i acadèmiques, que s'uniran per aquesta causa comuna.

A Mallorca, les entitats impulsores també esperen que el professorat i l’alumnat s’impliqui. Per això, "ocupen" la UIB, fent  xerrades, debats, formacions i artivisme. "Tenim el suport de moltes científiques, algunes també professores de la universitat, que hi participaran a les xerrades i donaran suport a aquest acte de desobediència", afirmen.

“Endarrerir-nos vol dir mort”, va dir A. Guterrez, secretari general de l'ONU, després de la publicació recent de l’informe a càrrec del segon grup de treball de l'IPCC sobre impactes i vulnerabilitat al canvi climàtic.  És per això que des de la rebel·lió científica afirmen que no n'hi ha prou amb declarar l'Emergència Climàtica, perquè que les institucions han d'informar a la ciutadania i dotar-nos d'eines de democràcia participativa.

Una proposta pionera -assenyalen- és la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que proposa una Llei de Benestar per a les Generacions Presents i Futures de les Illes Balears, que promou el GOB.

Comentaris
Setmana de rebel·lió científica a la UIB