Fora d’escala: campanya contra els megacreurers
El 2019, una trentena d'entitats socials i ecologistes es mobilitzaren per limitar l'arribada massiva d'aquest model de turisme, insostenible amb el medi ambient i del territori i amb forts impacte sobre la vida quotidiana d'una ciutat petita com Palma. El moment era crític: havia augmentat la mida de les naus que arribaven a port, s’havia triplicat el volum de persones que transportaven (arribaven a concentrar-se fins a 15.000 creueristes en unes hores). Han passat tres anys i les entitats afirmen que “no ens podem permetre esperar més”.
Denuncien que tres anys després d’una aturada total amb la pandèmia, la “recuperació” no té en compte cap de les alarmes denunciades en el seu moment, ni les greus repercussions mediambientals dels creuers: el transport marítim contamina mil vegades més que el terrestre, danyant també la biodiversitat del fons marí de la badia de Palma i comportant un important risc a la salut de habitants i creueristes. A més a més, la majoria de megacreuers no aporten econòmicament de forma proporcional al que afecten la vida dels ciutadans i ciutadanes.
Critiquen que l’acord anunciat recentment entre el Govern i les navilieres ara per ara sembla més una operació de màrqueting, atès el seu incompliment i que s’inaugura la temporada amb l'arribada del creuer més gran del món: el Wonder of The Seas. A més, les patronals del sector anuncien que Palma serà el port base principal de creuers a la Mediterrània, aquest estiu.
Per a les entitats, “han passat tres anys i sembla que tornam a la casella de sortida”. No obstant, la plataforma contra els megacreuers s’ha enfortit, ha recollit12.500 signatures per demanar una moratòria d’aquest tipus de turisme, amb el suport de personalitats com Maria del Mar Bonet, Miquel Barceló o Agustí Villaronga, i ha realitzat diferents activitats.
Ara, la platafora convida “totes aquelles persones que estimen Mallorca, el seu territori i els seus habitants, a que es sumin a la campanya d'estiu de la Plataforma contra els Megacreuers. Amb aquesta campanya de crowdfunding la plataforma es proposa dur endavant tot un seguit d’accions, que van des d’instal·lar una xarxa de sensors per mesurar els impactes mediambientals dels creuers, desplegar mecanismes d’informació ciutadana, o realitzar una acció reivindicativa el proper 9 de maig per rebre el megacreuer Wonder of The Seas.
Podeu col·laborar amb la campanya amb aportacions a partir de 5 euros aquí.