#FridaysForFuture

Una petjada sostenible

Els joves de Mallorca pronuncien el clam que travessa fronteres

Una petjada sostenible
Captura de Pantalla 2019-04-21 a les 9.11.11
Foto: Margalida Munar Socias

El moviment Fridays for Future iniciat fa només un mes de la mà de Greta Thunberg a Suècia s'ha fet ressò a escala internacional. L'adolescent ecologista de 15 anys que el 20 d'agost de 2018 es va plantar davant del Parlament suec exigint el compliment de l'Acord de París, va començar de manera solitària una protesta que aviat mobilitzaria a milers de joves de més de 100 països. 

La iniciativa, que duia la intenció de buidar les aules cada divendres a favor del planeta i ho ha aconseguit; s'ha estès a unes 270 ciutats de tot el món. Una mostra que Greta, amb 16 anys acabats de complir, s'ha convertit en tot un símbol de la lluita contra l'escalfament global amb el reclam als governants de "Per a què estudiar si no tenc futur”. 

En efecte, una mostra del relleu que ha tengut la mobilització internacional ha estat la concentració pel clima d'aquest divendres 12 d'abril a la Plaça Major de Palma. Equipats amb mascaretes protectores de l'aire contaminat de la ciutat i guixos per a deixar una petjada neta al sòl de la plaça, els impulsors del Fridays For Future Mallorca s'han plantat a les 19 h al punt de trobada. 

Desventuradament, només han aconseguit atraure a un centenar de persones que, passejant pel centre de Ciutat; s'han vist reclamats pels lemes "Hi ha més plàstic que sentit comú" i "Si Mallorca fos un banc, ja l'hauríem rescatat". Així, entre tots els que han fet aturada i s'han unit amb càntics durant uns minuts, han estat majoritàriament joves els decidits a deixar la seva empremta en auxili del planeta. 

No obstant això, el terra, que s'ha omplert d'oceans, boscos; d'animals aquàtics i terrestres, i de frases com "Qui estima Mallorca no la destrueix"; no ha deixat palès, d'entre una mostra de 100 mallorquins, que el moviment ecologista de les Balears és un dels més forts del sud d'Europa. I és que, a Mallorca, on la massificació turística ha desencadenat sobrecàrregues que contribueixen a contaminar un territori de gran valor agrari, paisatgístic i ecològic; la lluita pel medi ambient hauria de mobilitzar molta més gent. 

Tot seguit a la pintada d'un mural salvatge, els convocants han fet diversos comunicats abocant-hi sentiments contraposats d'esperança i tristor. En un primer manifest, els de l'organització EcoUIB han oferit informació sobre l'extinció d'espècies autòctones i de posidònia a les platges. Minuts més tard, era el torn de la sostenibilitat lligada al turisme. Un dels joves, megàfon amb mà i dempeus sobre el planeta de colors pintat al terra de la plaça, ha reclamat als polítics un canvi immediat del model econòmic de les Illes. 

Durant els discursos, s'han donat dades sobre rècords en nombre de vehicles per habitant a escala estatal i en creuers que escalen a Palma. I és que, amb 850 vehicles per a cada 1000 habitants, a Mallorca som pioners d'un Estat on la mitjana és només de 675 cada 1000. O l'informe que acabem d'aconseguir el rècord en creuers turístics a Palma, on per primera vegada s'ha superat la barrera de les 600 escales. També es pretenia donar eco a la demanda de protecció que l’illa ens està fent a crits. 

En un instant de silenci i reflexió, m'he demanat com contribueixen les Balears al canvi climàtic en comparació amb la resta de Comunitats Autònomes. La resposta me l'han donat en el manifest final: "Si les Balears turístiques fossin el planeta, necessitaríem 5,7 planetes per a mantenir el seu nivell de vida en ple estiu". 

Amb tot, la intenció de l'acte, que ha durat una hora de rellotge, ha estat conscienciar de la insostenibilitat del model financer establert. EcoUIB, en representació també de les associacions Terraferida, Tot Inclòs i Plataforma Antiautopista, han rebatut la creença de molts mallorquins que "A Mallorca vivim del turisme". I és que, la pancarta de "Menys autopistes, més carrils ciclistes" duia la intenció de denunciar la construcció de l'autopista Llucmajor-Campos. Un de tants bastiments d'asfalt que arrasa amb boscos i amb fauna silvestre. Aquesta en concret està devastant més de mig milió de metres quadrats d’arbres. 

En els darrers minuts de la protesta, els adolescents ecologistes han convidat als assistents a què els acompanyin, el 25 d'abril a la Plaça d'Espanya, en una diada intensa més de lluita pel clima. Perseverants i amb il·lusió, els joves seguiran exigint mesures mediambientals més fermes als partits polítics que es presenten a les eleccions autonòmiques del 26 de maig.

Comentaris
Una petjada sostenible