Venècia protesta, Palma rebrà més creuers i més vols

Venècia protesta, Palma rebrà més creuers i més vols
los-venecianos-huyen-de-venecia
foto: el Síndrome de Venecia

La d’ahir va ser una jornada reivindicativa als carrers de Venècia, que aquesta vegada es varen omplir no de turistes, sinó de residents farts de no poder fer una vida normal a la seva ciutat, per la massificació ocasionada pels creuers. Els ànims estaven caldejats, atès que fa uns dies un d’aquests creuers va xocar contra el port de Venècia.

Uns creuers que han crescut exponencialment aquests anys a tota la Mediterrània, un dels punts calents del planeta pel que fa al canvi climàtic, gràcies a la intensitat de l'activitat turística, i Mallorca no és una excepció. De fet, aquesta setmana s’ha conegut un estudi de l’entitat ecologista europea Transport&Environment que assegura que Palma, juntament amb Barcelona, són dues de les ciutats europees més contaminades pels fums dels creuers, especialment d’emissions de diòxid de sofre amb nivells que fins i tot posarien en risc la salut humana.

Mentre tot això passa, s’han donat a conèixer també els plans d’AENA per seguir ampliant «silenciosament» la capacitat de l’aeroport de Palma per assumir més vols, especialment a l’estiu. Temes controvertits però estratègics en temps de pactes postelectorals, que xoquen amb l’aposta per la «moderació» del PSOE, la força hegemònica a les esquerres després del 28 d'abril i el 26 de maig. L’alcaldable Hila ja ha manifestat que no hi veu problema en què un mateix dia hi puguin coincidir a Palma fins a set creuers, i pel que fa a l’aeroport, és obvi que si el Govern -d’acord amb el que assenyala l’Estatut d’Autonomia- vol incidir en els plans d’AENA i en la gestió de la principal porta d’entrada i sortida a la nostra comunitat, s’haurà d’enfrontar amb el govern de l’Estat, també del PSOE.

Una situació potser incòmoda en termes polítics però imprescindible d’abordar si realment es vol apostar per un model econòmic que no es basi només en un turisme extractiu que duu dècades demostrant que a més dels evidents impactes ambientals i en les infraestructures, tampoc no és cap garantia perquè les desigualtats creixin a les Illes Balears.

Comentaris
Venècia protesta, Palma rebrà més creuers i més vols