Feminismes, sobiranies, solidaritats

Feminismes, sobiranies, solidaritats
drop-the-label-movement
foto (c) Drop the label movement

Divendres 19 i dissabte 20 d’octubre se celebraren les Jornades FEMINISMES, SOBIRANIES, SOLIDARITATS, organitzades per les Fundacions Darder Mascaró. Vaig presentar l’inici de les mateixes amb unes paraules de na Francisca Mas Busquets, advocada, Presidenta del Consell Social de la UIB que per motius aliens no va poder ser-hi present. Va ressaltar sobretot la necessària formació: Per tenir més coherència entre el discurs i els fets (sobretot quan poden fer accions de govern). – Perquè estar més formades, saber més, estudiar, ens dóna més eines per defensar les nostres propostes, més seguretat i evidentment la satisfacció que per ella mateixa dóna el coneixement.- Perquè són moments de feina i trobada col·lectiva. Tot el que sigui posar en comú temes, dubtes i troballes és més profitós que la feina individual i solitària. I respecte al tema de les jornades, digué són termes que ens faran aprendre sobre la inevitable aposta pel feminisme internacionalista i d’altres lluites per l’alliberament de les dones i dels pobles. I de ben segur sentirem conceptes nous perquè la teoria feminista interpel·la contínuament el sistema patriarcal i capitalista.

 

A continuació na Neus Suñer, periodista, moderà la taula rodona amb el tema Com es viu el fet de ser dona i el feminisme quan ets una dona migrant o racialitzada? Comptàrem amb la veu i l’experiència de na Marusia López Cruz, defensora llatinoamericana dels drets humans i de les dones, na Carme Buelohá Borengue, gestora cultural, i na Marika Kathir, llicenciada en filologia hispànica, de la Fundación Sur. Totes tres ens explicaren les seves experiències i ens interpel·laren amb les seves vivències i arrels, El debat que seguí després de les seves intervencions fou molt interessant i enriquidor.

 

Després d’una pausa gaudirem d’un divertit monòleg a càrrec de Nanda Hernàndez que, amb ulls feministes, ens il·lustrà sobre les noves relacions a través de les xarxes socials…

 

El dissabte matí reprenguérem la tasca amb la intervenció de na Jule Goikoetxea Mentxaka, filòsofa política, via skype, amb el tema: Desprivatitzar la democràcia des del Feminisme. Va ser presentada per n’Aina Sastre, directora insular de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca. Tant la intervenció de na Jule -finalment per youtube, sobre com construir democràcia feminista per desmuntar l’estat patriarcal, capitalista i racista, com el debat posterior amb ella, fou molt valorat per les presents, tant per les noves propostes que plantejà com pels exemples concrets viscuts a EuskalHerria.

La darrera part fou a càrrec de na Sònia Ruíz, doctora en ciències polítiques, i ara a l’Ajuntament de Barcelona, que ens parlà de Feminisme i Sobirania: Espais de poder i representacions, presentada per na Neus Tur, politòloga. Ens explicà el pretext i context, les definicions, derives, les resistències i els reptes actuals, i sobretot les Claus del canvi, amb un especial èmfasi a la Vaga Feminista que, va concloure: té el potencial de subvertir el subjecte i l’objecte «clàssic» de la vaga, i obri nous escenaris polítics i vitals possibles. Genera mutacions tant de l’objecte de la vaga -treball, tots els treballs, i els subjectes, fins i tot les mestresses de casa es tornen subjectes polítics, i també legitima altres discursos allò que pot ser objecte d’una vaga, és a dir, allò que pot ser i que és polític.

 

Finalment tancà les Jornades na Rosa Cursach Sala, Directora de l’Institut Balear de la Dona, que agraí el fet d’haver gaudit d’un espai de reflexió imprescindible per continuar amb l’acció quotidiana.

 

Unes Jornades molt enriquidores que posteriorment seran publicades per a fer-ne difusió.

Comentaris
Feminismes, sobiranies, solidaritats