El Govern proposa les Illes com a territori d'acollida

El Govern proposa les Illes com a territori d'acollida
foto: Getty
foto: Getty

Mentre l’extrema dreta fa servir la crisi d’Afganistan per carregar contra les feministes, el govern autonòmic, amb la conselleria d’afers socials al capdavant, ha oferit les Illes Balears com a destinació d’acollida de les persones afectades pel règim del terror instaurat pels talibans al país asiàtic, després de l’abandó dels Estats Units i la comunitat internacional. Es tracta de la primera comunitat autònonoma de tot l’Estat que fa aquest oferiment, per tal de pressionar el govern de Pedro Sánchez a què abandoni la passivitat amb la qual s’està abordant aquest conflicte.

Fina Santiago ha afirmat que “les Illes Balears són terra d’acollida i per això demanam a l’Estat poder contribuir a garantir la vida i la integritat de les dones d’Afganistan i ens oferim a rebre dones afganeses en qualitat de refugiades o sol·licitants d’asil”. La consellera ha assenyalat així mateix que el Govern cercarà les infraestructures necessàries per a l’acollida humanitària, però que el govern estatal s’ha de comprometre a fer possible aquesta acollida.

Cal recordar que amb la guerra de Síria, el 2018 Espanya no va complir amb el seu compromís d’acollida de persones refugiades. Moncloa s’havia compromès amb l’acollida de 17.337 persones i no va arribar a les 3.000. Les ONGs han denunciat reiteradament que el dret d’asil a España es vulnera, i que és una vertadera carrera d’obstacles per a les persones que el demanen. De fet, bona part dels perceptors d’aquest dret en els darrers anys no són persones que hagin fugit de guerres, fam o terrorisme, com pugui ser el cas d’Afganistan amb els talibans, sinó de països com Veneçuela, amb millors indicadors socials que molts altres d’Amèrica Llatina.

I és que la política internacional és plena d’hipocresia i incoherències. Des de l’abandó de l’Afganistan després d’una guerra inútil que Biden ha deixat clar que només era per prevenir el terrorisme als Estats Units (i no per protegir els drets humans), a les polítiques de fronteres, de clar racisme institucional. La devolució de menors migrants a Ceuta decretada pel ministre Marlaska, en contra del dret internacional i de la normativa de protecció de la infància, n’és una nova demostració.

En matèria de drets humans no podem mirar cap a un altre costat, mai. I el que està passant amb les dones i activistes a Afganistan, negant-les pràcticament l’existència, no es pot permetre.

Comentaris
El Govern proposa les Illes com a territori d'acollida