Atac terrorista per part dels EEUU posa en risc la seguretat mundial

Atac terrorista per part dels EEUU posa en risc la seguretat mundial
foto: Getty /BBCworld
foto: Getty /BBCworld

Un dron comandat pels Estats Units baix les ordres del president Trump, va assassinar el passat divendres a Bagdad (Iraq) el comandant irani Qassem Soleimani, el principal estratega militar del país oriental, vinculat a l'elit política i militar iraniana des dels temps de Jomeini. Aquesta acció ha estat considerada un acte de guerra per part de l’Iran, tot i que per a l’irresponsable de Donald Trump i la seva administració és només un acte més de la seva precampanya electoral per reforçar la seva imatge davant l’impeachment.

Tot i que l’excusa oficial és que l’assassinat cercava prevenir presumptes atacs futurs per part de l’Iran, tot apunta a l’aliança dels Estats Units amb Israel i Aràbia Saudí pel control geoestratègic d’una zona calenta on l’Iran estava imposant la seva pròpia agenda pacificadora a Iraq i Síria. Aquest i altres atacs recents han estat considerats per Iraq un atemptat a la seva sobirania i una acció clarament terrorista. 

Fins i tot la viceministra francesa d’exteriors, Amelie de Montchalin, ha assenyalat que el món és avui més perillós després de l’assassinat de Qassem Soleimani per la unilateralitat dels Estats Units. De fet, les autoritats iranianes ja han anunciat que hi haurà «una dura venjança» contra els nord-americans, i tot fa preveure que hi haurà una inevitable guerra, a la que l’eix Xina-Rússia en col·laboració habitual amb l’Iran no és aliè. Estats Units, per la seva part, ja va enviar ahir 3.000 soldats des de Carlonina del Nord, a més de concentrar el soldats que ja té sobre el terreny a l’àrea.

La nefasta política exterior i de guerra dels Estats Units a l’orient mitjà ha immers Iraq en una llarga guerra -que va començar amb la mentida de les «armes de destrucció massiva- en la qual els nord-americans han perdut tota mena de control i han patit un llarg desgast. Per això aquesta inestabilitat també afecta Amèrica Llatina (que s’ha convertit en objectiu preferent de l’administració Trump, com a territori de proximitat a controlar, per les seves importants reserves de recursos naturals i petrolifers) i en aquests dies, també té conseqüències directes a Europa, amb l’increment dels preus del petroli arran de l’assassinat de Soleimani i les incerteses que s’obrin a nivell regional i internacional.

Comentaris
Atac terrorista per part dels EEUU posa en risc la seguretat mundial