Repressió i violència colpista a Bolívia

Repressió i violència colpista a Bolívia
foto: France24, Carlos Garcia Rawlins / Reuters
foto: France24, Carlos Garcia Rawlins / Reuters

El govern colpista que va fer fugir del país Evo Morales cada vegada es sembla més a una dictadura, tot i el silenci còmplice de la comunitat internacional i la cada vegada més clara implicació del govern de Trump. En aquests dies, desenes de persones, en la seva majoria indígenes, han estat cruelment assassinades per part de la policia i l’exèrcit a Cochabamba, durant les protestes en suport al govern deposat d’Evo Morales, mentre mitjans espanyols es dedicaven a justificar el cop d’estat. Cal recordar que Bolívia posseeix el 60% de les reserves mundials de liti, un element que sembla clau en el conflicte, a més de l'ofensiva neoliberal i antidemocràtica a tota l'Amèrica Llatina.

Els partidaris de l’autoproclamada presidenta Jeanine Áñez, els paramilitars dels «comitès cívics», que mai no han acceptat -ni ells ni les elits bolivianes, especialment de Cochabamba i Santa Cruz- que un indígena presidís el govern de la nació, han cremat aquests dies banderes whipalas, que representa la diversitat dels pobles andins i la identificació amb la Pacha mama.

Els golpistes, començant per la presidenta i els evangelistes, que com a Brasil amb Bolsonaro, són un dels seus principals suports juntament amb els militars i la policia, han abraçat 500 anys després «la creu i l’espasa» amb la qual es sotmeteren els pobles originaris d’Abya Yala. 

Ahir, el també colpista Juan Guaidó va aprofitar «l’onada» per intentar desestabilitzar Veneçuela, que tanmateix s’ha manifestat massivament en suport d’Evo Morales, exiliat a Mèxic.

 

Comentaris
Repressió i violència colpista a Bolívia