Coronavirus: racisme injustificat i responsabilitat dels mitjans

Coronavirus: racisme injustificat i responsabilitat dels mitjans
foto: Milenio.com
foto: Milenio.com

S'està fent una muntanya d'un gra d'arena. Estem arribant massa enfora amb les discriminacions als xinesos, a les persones asiàtiques en general; a tot producte que provingui de la Xina. I la responsabilitat recau, en primer lloc, en nosaltres. No podem excusar-nos. Hauríem de tenir la suficient sensibilitat per posar-nos al lloc de les víctimes i per veure, tot i les males pràctiques d'uns mitjans alarmistes, que hi ha moltíssimes altres malalties que causen milions de morts més a l'any.

Hauríem de tenir prou raonament per a prendre distància i no deixar-nos manipular per un excés d'informació descontextualitzada, sensacionalista; emocional. Que l'únic que pretén és captivar audiències i no ens vol ben informats. La desinformació i la intoxicació (hi ha una mica de tot) ens fa porucs, febles, ignorants. Però raonem. No siguem insensibles per una mala tasca dels mitjans de comunicació.

I és que, els que volem ser professionals de veritat no podem fugir d'això. De la impremta que ens deixen aquells que l'únic que els interessa són les audiències, el share. Tenir la població espantada i aferrada a les pantalles de les televisions. Els clics barats i a ‘tutiplé’. La primera passa que hem de fer els que ens estimem l'ofici i el portem a la sang és senyalar la culpabilitat i la irresponsabilitat dels mitjans.

En efecte, en els darrers dies ho han intentat diverses vegades a això de crear espectacle, alarma social, audiència i captació de minuts d'or. Ho van intentar amb l'aterratge d'emergència de l'avió d'Air Canada avariat a l'Aeroport de Madrid-Barajas. Que ja els hi hagués anat bé que l'incident els hi hagués durant un parell d'hores més. Ho van provar amb l'atemptat de Londres el diumenge passat que, per sort, no va generar cap mort més que la del terrorista i tres ferits. Successos massa seriosos per a fer-ne exhibicions.

Els atemptats i tot sinistre inesperat entren dins la categoria d'esdeveniments mediàtics trencadors. Es tracta d'una mena de 'media events' de gran rendibilitat econòmica davant dels quals n'hi ha que s'enceguen. Només tenen present els ingressos i s'obliden de la tasca rigorosa que pertoca als mitjans en aquestes situacions. Decideixen que la deontologia és secundària i prefereixen apel·lar a les emocions, quan l’ètica periodística sempre hauria d'anar per davant de tot.

Però no ens estenem més amb qüestions que, per llàstima, els ciutadans corrents no tenen potestat per canviar. Referent al coronavirus, ja se n'han sentit de tot color. La darrera ha estat que un ciutadà de Queensland (Austràlia) va acudir d'urgències a un Hospital per fer-se proves del virus perquè havia menjat menjar xinès. Pot semblar un fet casual, això no obstant, demostra que la mediatització que s'està donant al tema, el tractament continuat i gairebé exclusiu a tots els programes televisius; està calant fort i de mala manera.

Perquè, en realitat sí que s'està informant bé sobre les causes, la manera amb què es contagia i els símptomes que presenta. El problema és el rebombori. La reiteració d'imatges d'hospitals plens de persones ingressades en quarantena o de creuers aturats com si fos la pesta negra el que tinguessin els tripulants.

No interessa que se sàpiga que el coronavirus afecta només al 0,000007% dels 1.386.000.000 xinesos. No s'informa que el coronavirus té tan sols un 2% de probabilitats de ser letal. No interessa revelar que la grip està provocant 650.000 morts a l'any de mitjana mentre que el coronavirus mata només a 363 dels infectats. No fos cosa que fugim de davant els televisors.

En efecte, només a Espanya la darrera temporada la grip va matar a més de 6.300 persones. Una xifra impressionant que no s'ha sabut fins ara. Per què amb aquesta infecció no han sigut gens alarmistes i ara, amb la nova bacteri, sembli que s'ha d'acabar el món?

La letalitat de la grip és d'un 11,5% i la de la pandèmia actual només d'un 2, recordem-ho. De fet, fins i tot és més probable morir d'una pneumònia que del nCov (que n'és el nom científic). És més fàcil morir de la ràbia que t'hagi contagiat un animal que d'aquesta infecció.

A més, quant a la ràtio de la propagació del bacteri (el ritme de contagi), el xarampió es propaga amb una ràtio de 12, el VIH amb un de 4, la grip amb 3 i el coronavirus amb una ràtio d'1. Les discriminacions als xinesos no només són una falta d'humanitat i respecte, sinó que no estan ni justificades.

Perquè, si actuem amb tanta irracionalitat amb els asiàtics i amb tot que provingui de la Xina, ho hauríem de fer amb la mateixa austeritat amb els americans. Als Estats Units, hi ha un virus mortal que es propaga amb molta més virulència. Un virus que en els últims mesos s'ha cobrat la vida de 40 nins i que representa una amenaça molt major que el brot de coronavirus, que està sent notícia a tot el món.

El virus de la influença, que ocasiona la grip, ja ha afectat 15 milions d'estatunidencs i ha provocat 8.200 defuncions aquest hivern. I la temporada de grip encara no ha arribat al seu punt màxim, ni prop fer-s'hi. En un any dolent, la grip pot matar a 61.000 persones. No obstant això, no sembla que causi massa preocupació.

Ens pertoca a nosaltres, als que volem treballar en els mitjans i fer Periodisme amb majúscules, ampliar el focus, tranquil·litzar a la societat i fomentar el civisme. Treballar amb rigor i no contribuir a les difamacions contra els xinesos, a les injustícies socials, al racisme i la discriminació.

 

Comentaris
Coronavirus: racisme injustificat i responsabilitat dels mitjans