Cuba, un exemple de solidaritat al món
Dècades de bloqueig econòmic internacional dictat per Estats Units que han fet patir el poble cubà i han afeblit la revolució cubana que ja fa uns anys mira de transitar cap a un altre tipus de règim polític i econòmic, però no els seus principis inspiradors. I és que en aquesta crisi mundial generada pel coronavirus, i quan fa menys de vint-i-quatre hores que els països de la UE han estat incapaços de posar-se d’acord per cooperar entre ells, des de Cuba ja fa dies que cooperen tant amb Itàlia com amb altres països afectats d’arreu.
Lombardia compta amb un reforç de 52 metges cubans, en resposta a la demanda d’ajuda del govern italià. No així en el cas d’Espanya, on malgrat l’oferiment del govern caribeny, Pedro Sánchez no ha estimat oportuna la col·laboració ni tan sols en el punt àlgid de la pandèmia i la sobresaturació del sistema públic sanitari espanyol, greument afectat per les retallades dels governs conservadors tant de l’Estat com de les CCAA.
La solidaritat cubana, i no just en matèria sanitària, ve d’enfora, i de fet Cuba té equips de sanitaris (brigades) desplegats a 60 països, tot i que allò que és una novetat és que això s’estigui produint fora d’Amèrica Llatina i Àfrica, que és on solen cooperar, i sigui el «primer món» el receptor d’aquesta ajuda.
I és que el règim cubà pot tenir moltes coses qüestionables, però allò que és indubtable i s’ha de reconèixer en aquest cas és la fortalesa del seu sistema sanitari públic i la voluntat ferma de cooperar fraternalment amb els pobles que ho necessiten.
Només en aquest mes de març, el govern de Díaz-Canel ha facilitat el transbord de 18 passatgers del creuer britànic Ms Braemar confinats amb diversos casos de COVID-19 que cap port no volia rebre i ha desplegat brigades a Lombardia, Xina, Veneçuela, Nicaragua, i té en marxa desplegar-se també als llocs d’Àfrica que ho hagin de menester. A més, l’interferon alfa2B (IFRrec) ha estat un dels 30 medicaments escollits per les autoritats xineses per combatre el virus, un altre exemple que el país prioritza la recerca biomèdica en un context de precarietat màxima.