En defensa de la causa saharauí

En defensa de la causa saharauí
imatges de la concentració d'ahir a Palma
imatges de la concentració d'ahir a Palma

Els carrers han estat un clam aquest cap de setmana, arran de les convocatòries de protesta contra la decisió del govern de Pedro Sánchez de donar la raó a Mohamed VI pel que fa al Sàhara. I és que Sánchez i el Ministre d’Exteriors s’han carregat la posició històrica d’Espanya, que fins i tot baix governs del PP, ha defensa el dret d’autodeterminació del poble saharauí, des de la responsabilitat històrica que té l’Estat pel que fa al procés de descolonització, així com des del necessari respecte al dret internacional.

El discurs sobre l’invasor que ha servit de coartada per enviar armes a Ucraïna sembla que no serveix quan l’invasor és la monarquia alauita, amb centenars de presos polítics a les presons marroquines, molt d’ells activistes saharauís. Cal recordar, a més, que la sobtada posició d’Espanya xoca amb la recent resolució de la pròpia UE que donava la raó al Sàhara sobre la sobirania marítima.

Es desconeix quina és la contrapartida d’aquest gir de timó de Sánchez i el seu Ministre d’Exteriors José Manuel Albares, però tot apunta a un major control de l’emigració per part del Marroc (encara que sigui contrària als drets humans i a allò que s’està defensant en aquests moments amb Ucraïna) i avantatges comercials. Si bé inicialment s’havia especulat amb la qüestió del gasoducte, allò cert és que ara per ara Algèria també ha cridat a consultes el seu ambaixador a Madrid, en protesta pel canvi de posició d’Espanya, cosa que no pot reportar tampoc res bo en un context de crisi energètica i increment de preus. 

No hi ha res, en qualsevol cas, que pugui justificar el canvi de posició d’Espanya, qüestionat no sols pels socis de govern d’Unidas Podemos, sinó fins i tot destacats membres del PSOE, inclosa la presidenta Francina Armengol. I és que tot apunta a què si aquesta qüestió passàs pel Congrés o el Senat, seria tombada per la majoria de l’arc parlamentari.

Les protestes organitzades pels col·lectius prosaharauís, com l’Associació d’Amics del Poble Saharauí, s’han reproduït arreu del territori espanyol aquest cap de setmana. També a Palma, on des de l’Associació s’ha qualificat de traïció i d’immoral la nova posició del govern d’Espanya pel que fa a la causa saharauí.

Des d’aquestes línies ens solidaritzam més que mai amb el poble saharauí i exigim la immediata rectificació del govern d’Espanya i la dimissió del Ministre Albares. La guerra tapa moltes coses, però no pot amagar aquesta injustícia històrica davall l'estora.

Comentaris
En defensa de la causa saharauí