Detinguda per salvar vides

Detinguda per salvar vides
Captura de Pantalla 2019-06-30 a les 9.43.39
foto: Annalisa Camili (twitter)

Pocs dies després de l’esfereïdora imatge d’un pare i una filla ofegats al Rio Grande mirant de travessar la frontera entre Mèxic i Estats Units, altres imatges de vergonya ens arriben des d’aquesta riba de l’Atlàntic, concretament a la Mediterrània.

El feixisme, a més de la mentida, necessita criminalitzar les persones i organitzacions que promouen valors contraris al seu esperit d’odi i divisió. Això és el que acaba de passar a Itàlia, amb la detenció de Carola Rackete, capitana del vaixell de l’ONGD alemanya Sea Watch 3, per salvar vides humanes d’un amort certa en alta mar.

El vaixell duia gairebé dues setmanes a la deriva després d’haver rescatat unes 40 persones, en una situació que la capitana ja havia decretat i avisat a les corresponents autoritats portuàries com d’ «estat de necessitat». No obstant, l’actual política de fronteres europees i en particular l’agressiu posicionament públic del govern de Matteo Salvini contra les persones migrants i refugiades i les ONGDs que les assisteixen no va deixar que cap port proper permetés que l’embarcació atracàs.

Només arribar al port de Lampedusa, Carola Rackete va ser detinguda per la policia de duanes italiana, i s’enfronta a acusacions de tràfic de persones que podrien dur-la a passar 10 anys a presó. El feixista de Salvini ha insistit en el «comportament criminal» de la capitana, que hauria de ser un exemple d’humanitat per a una Europa que ha perdut el nord. Si els Estats i la UE s’estimen més que la gent mori en funció de la legalitat que ells han decretat, potser allò que ens hauríem de plantejar totes les persones que defensam els drets humans hauria de ser transformar radicalment aquests Estats, aquesta UE i aquestes polítiques assassines.

No obstant, en 48 hores la justícia italiana ha considerat que no es pot acusar la capitana del SeaWatch 3 d'allò que pretenia el primer ministre, i ha ordenat el seu alliberament. Salvini, per la seva part, ha anunciat l'expulsió de Rackete d'Itàlia.

Una onada de solidaritat s’ha estès per les xarxes socials, però caldria que aquesta solidaritat esdevengués acció efectiva contra polítiques que ens agafen de ben a prop. Fa només uns dies, i sense tant de renou, l’ordre dictada el maig pel govern de Pedro Sánchez deixava morir més d’una vintena de persones a l’estret, fet denunciat per Helena Maleno, una altra dona que desafia la necropolítica dels Estats. I aquesta mateixa setmana, el Ministeri de Foment del govern del PSOE en funcions ha amenaçat l'ONG Open Arms amb multes de fins a 901.000 euros si persisteixen en el rescat de persones.

Des d’Illa Global manifestam la nostra total solidaritat amb elles i amb la seva lluita, que és la lluita per la humanitat.

Comentaris
Detinguda per salvar vides