Les Illes contra els Tractats de Comerç i Inversió (TCI)

Les Illes contra els Tractats de Comerç i Inversió (TCI)
Captura de Pantalla 2019-05-07 a les 9.41.54
foto: Plataforma

Aquest darrer cap de setmana s’ha celebrat a Palma una interessant jornada de feina conjunta de les plataformes de Menorca i Mallorca contràries als tractats de comerç i inversió internacionals (No als TCI, abans «No al TTIP»). 

A la jornada s’ha presentat la darrera campanya, coordinada també a nivell estatal i europeu, amb l’objectiu d’aturar els ISDS, tribunals d’arbitratge impulsats per la Comissió europea per donar cobertura als interessos de les multinacionals davant els litigis de les corporacions contra els Estats en l’exercici de la seva sobirania. De moment, els ISDS han estat aturats a nivell del Parlament europeu gràcies a la pressió de plataformes cíviques com la de Mallorca i Menorca que existeixen arreu del territori europeu.

En contraposició als Tractats de lliure comerç i els tribunals d’arbitratge a mida de les multinacionals, des de la Plataforma defensen «tractats vinculants per protegir els drets humans» i la sobirania dels pobles en la defensa dels drets socials i el medi ambient. Des de la Plataforma de Mallorca s’ha aconseguit també que en la campanya a nivell d’Estat es recullin les condicions especials associades a la insularitat, que fan que siguem, davant els TCI i les desregulacions que els acompanyen, molt més vulnerables que altres territoris. De fet, normatives pròpies com la Llei de canvi climàtic o la limitació en l’accés de vehicles a Formentera pengen d’un fil davant l’ofensiva del capital contra tota mena de regulació que contravengui el «lliure mercat».

A la jornada també s’hi va presentar el llibre Guia Práctica para entender los tratados de Libre Comercio e Inversión per part de Pablo Jiménez, un dels coordinadors de la publicació i membre de la Plataforma de Menorca. Un llibre que fa un recorregut a l’evolució dels tractats des de la creació de l’OMC, i ens acosta de forma molt pedagògica a l’entramat i les intencions que hi ha darrere de l’impuls als TCI i els ISDS. Una guia per explicar, tant a persones compromeses amb l’activisme social com a les persones preocupades per l’actualitat política, les claus interpretatives de l’actual model comercial i capitalista a escala global.

 

Comentaris
Les Illes contra els Tractats de Comerç i Inversió (TCI)