Escola decolonial a Palma i pensament crític

Escola decolonial a Palma i pensament crític
Captura de Pantalla 2019-07-05 a les 12.28.00

Baix el paraigües de l’ESCOLA DECOLONIAL, la propera setmana es desenvolupen a Palma diferents activitats. La primera són les jornades «Migracions internacionals: descolonitzar la mirada», organtizades pel departament de Filosofia i Treball social en col·laboració amb l’Oficina de cooperació i desenvolupament de la UIB. L’objectiu de les jornades és facilitar una reflexió i sensibilització sobre les migracions descolonitzant la mirada que habitualment ens ofereixen els mitjans de comunicació i que han donat lloc a recents discursos antimigratoris i racistes.Aquestes jornades es celebraran els propers 10, 11 i 12 de juliol, i podeu accedir al programa aquí.

De forma complementària, les fundacions Darder-Mascaró impulsen el I Fòrum Mallorca i els seus Suds, juntament amb el Centre d’Estudis Socials (CES) de Coimbra, liderat per Boaventura de Sousa Santos, i també amb el suport de l'Oficina de cooperació de la UIB, els mateixos dies (veure programa).

Mallorca i les Illes com un territori al bell mig de la Mediterrània occidental, i en l’actual procés de globalització neoliberal som més que mai un «territori de frontera» entre el Nord i el Sud, que jugam a la vegada un paper tan rellevant com desconegut en el nou colonialisme del segle XXI. No obstant, també podem ser un indret on mirem de treballar una altra mirada cap al Sud, una mirada cap als altres i cap a nosaltres mateixos, des de la reflexió plantejada a partir de les epistemologies del Sud.

Amb aquest I Fòrum es pretén visibilitzar els sabers i experiències populars relacionats amb les lluites socials, històriques i presents, amb altres mirades a la nostra pròpia realitat que ens permetin descolonitzar i despatriarcalitzar la nostra cultura i el nostre pensament per avançar cap a la justícia social i la justícia cognitiva.

El forum s’estructura en 4 blocs: memòria, història i cultura; democràcia i sobiranies; gèneres i feminismes; i territori, ecologia i globalització. La conferència de cloenda, que coincideix amb el final de curs de les fundacions Darder-Mascaró en un acte obert a tota la ciutadania, serà a càrrec de Ramon Grosfoguel, professor del departament d’estudis ètnics de la Universitat de Califòrnia/Berkeley, sobre la descolonització de l’Estat.

L'assistència a totes les activitats previstes és lliure.

 

Comentaris
Escola decolonial a Palma i pensament crític