Les dretes justifiquen l'intent de cop d'estat a Brasil

Les dretes justifiquen l'intent de cop d'estat a Brasil
imatge: Resumen Latinoamericano
imatge: Resumen Latinoamericano

La reacció del PP i VOX davant l’ocupació del Congrés a Brasília per part dels partidaris de Jaïr Bolsonaro, amb clars paralel·lismes amb l’ocupació del Congrés a Washington per part dels seguidors de Trump fa just dos anys, no és digna d’un partit democràtic.

De VOX no es podia esperar menys, atès que són habituals de la Conferència Política d’Acció Conservadora (CPAC), l’organització ultradretana més gran del món, controlada per la Unió Conservadora dels EUA, i que es va reunir el novembre amb un clar objectiu: frenar a tota costa l’avanç de les esquerres a Amèrica Llatina. El cop d’estat contra Castillo a Perú respon a aquesta lògica, com ho ha estat el que està succeint a Brasil. Bolsonaro, de fet, era casualment als Estats Units, que fins i tot amb un govern demòcrata també han estat del tot tebs davant l’assalt patit per les institucions democràtiques brasileres. Els principals líders de VOX no varen faltar a aquesta trobada de la CPAC, i Abascal va anar de la maneta de Steve Bannon, exassessor de Trump, Ted Cruz -vinculat a la màfia cubanoamericana- o el mateix Bolsonaro.

El PP, per la seva banda, partit que aspira a governar l’Estat espanyol, no ha estat gens clar amb la seva condemna al cop d’Estat. De fet, la seva estratègia coincideix en el discurs amb la de l’extrema dreta: deslegitimar a través del discurs els resultats electorals, cosa que han fet tant amb Casado com ara amb Feijóo, contra el govern d’esquerres, dir que el seu mandat no és legítim, i que són una amenaça per al país. Ja hem vist tant al Brasil com als Estats Units quines són les conseqüències d’aquesta estratègia, que posa en qüestió les normes més bàsiques de qualsevol democràcia. Ciudadanos, partit en procés d’extinció, també ha aprofitat el que ha succeït a Brasil per atacar el govern de Sánchez i Podemos.

Milers de persones han sortit als carrers en suport al president Lula i contra l’atac violent a les institucions brasileres, i bona part de la comunitat internacional ha condemnat l’intent colpista. Ha estat prou evident que s’apostava per un cop militar, i per això els seguidors de bolsonaro han estat setmanes acampats davant els quarters i reclamant el compromís dels militars i la policia per “salvar” el país del comunisme. No ha estat un grup nombrós (es calcula que unes 4.000 persones en un país de més de 180 milions), però han fet trontollar la democràcia. A Alemanya, amb qualque contuberni dels organitzadors a Mallorca, abans de festes es fa desarticular un grup d’extrema dreta que incloïa jutges i militars i que planejava un cop d’estat al cor d’Europa.

Ara queda per endavant una investigació que Lula reclama per tal d'esclarir qui ha finançat i impulsat un intent de cop d'estat que té poc d'espontani. És una pena i un perill que les dretes espanyoles hagin triat bàndol, i no sigui el del respecte a les institucions democràtiques i el fair play.

Comentaris
Les dretes justifiquen l'intent de cop d'estat a Brasil