Massacre a la frontera per la política criminal d’Espanya i Marroc

Massacre a la frontera per la política criminal d’Espanya i Marroc
Imatge de la concentració celebrada a Palma el diumenge 26. Foto: EuropaPress
Imatge de la concentració celebrada a Palma el diumenge 26. Foto: EuropaPress

Imatges esfereïdores, que atempten contra la dignitat humana. Una actuació policial als dos costats de la frontera brutal i il·legal, que fa pujar a una quarantena els morts i centenars de persones ferides, enmig d’una total desinformació per part de Marroc. Actuació agraïda per Pedro Sánchez, qui va qualificar l’intent de botar la frontera per part d’un grup de persones de països com Sudan d’”assalt violent”, culpant-ne “les màfies” que trafiquen amb persones. Però qui ha mort, ferit i tractat il·legalment totes aquestes persones han estat les policies marroquina i espanyola.

La política de fronteres ha tornat a mostrar la seva naturalesa racista i de mort, perquè les desenes de persones que han perdut la vida han estat assassinades pels regnes de Marroc i Espanya. Tot i ser “el govern més progressista de la història”, el tractament de la immigració a la frontera sud a Espanya no és massa enfora de les imatges vistes tantes vegades als Estats Units. El contrast amb el tractament amb la població refugiada ucraïnesa és infame, i una demostració més de la hipocresia i incoherència d’estats que s’autodefineixen com demòcrates i defensors dels drets humans.

La crueltat amb la qual la policia marroquí ha tractat les persones que intentaven creuar la frontera des de Nador només s’explica pel recent acord promogut pel Ministeri d’Exteriors, que ha traït el poble saharauí a canvi de “mà dura” contra els qui intenten passar des de Marroc cap a Espanya. Una vergonya, se miri per on se miri, que equipara en el discurs i en la pràctica el posicionament del govern d’Espanya amb l'extrema dreta europea.

Les ONGs de defensa dels drets humans han convocat protestes arreu. A Palma s'hi ha celebrat una concentració davant la Delegació del govern central, al carrer Constitució, impulsada per la plataforma Balears Acollim, amb al participació d'un centenar de persones.

Des de l’ONG Caminando Fronteras, liderada per l’activista i doctora honoris causa per al UIB Helena Maleno Garzón, han emès un comunicat amb organitzacions socials magribines condemnant els fets i fent una crida a la realització d’una investigació judicial independent, així com un adequat tractament a les víctimes, d’acord amb allò que dicta el dret internacional. També denuncien que fa més d’un any i mig que els emigrants a Nador no disposen de medicines ni atenció sanitària, i que els seus campaments han estat saquejats i incendiats, i no disposen ni tan sols d’aigua potable, que ha estat confiscada per les autoritats marroquís.

El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha condemnat la massacre de Melilla i ha exigit la compareixença urgent al Senat del ministre Marlaska i del president Sánchez.

Comentaris
Massacre a la frontera per la política criminal d’Espanya i Marroc