Sàhara: continua la repressió contra Sultana Khaya

Sàhara: continua la repressió contra Sultana Khaya
foto: Polisario
foto: Polisario

L’activista saharauí Sultana Khaya ha tornat a ser objecte de la repressió per part del règim marroquí i les seves forces d’ocupació. D’ençà de la violació de l’alto al foc per part de Marroc ara fa un any, l’escalada de repressió i intimidació contra els saharauís s’ha intensificat.

Sultana és una de les cares visibles de la causa saharauí, i en aquest any han estat nombrosos els atacs i abusos cotra l’activista ila seva família. Aquests darrers dies la casa de la seva família ha estat assaltada pels anomenats “Visitants de l’Alba”, un grup paramilitar vinculat a l’aparell marroquí. Khaya va ser injectada amb una substància desconeguda, la seva família agredida i insultada, i la casa violentada.

Justament aquests dies l’Associació d’Amics del Poble Saharauí ha recordat el brutal desmantellament per part de les forces d’ocupació marroquines del campament saharauí de Gdeim Izik (o Campament de la Dignitat) el 2010, i el moviment de defensa de la causa saharauí arreu de l’estat ha denunciat amb manifestacions la vulneració dels drets humans al Sàhara Occidental, rebutjant els Acords Tripartits de Madrid que significaren la inconclusió del procés de descolonització i l’entrega del Sàhara al règim de la monarquia alauita. Igualment, han denunciat l'espoli dels recursos del poble saharauí per part del Marroc i la UE.

El conflicte amb el Sàhara no sols s'ha agreujat, sinó que s'ha posat convertit en màxima prioritat de Mohamed VI, especialment d'ençà que el Tribunal de la UE tombàs els acords de pesca amb el Marroc defensant la sobirania de les aigües del Sàhara Occidental. El monarca marroquí ha deixat clar aquests dies que no s'arribarà a acords amb cap país que no reconegui el Sàhara com a part del Marroc ni que doni suport a la causa saharauí.

L'activista Sultana Khaya ha estat proposada fa unes setmanes per part del Grup de l'Esquerra al Parlament europeu com a candidata al premi Sajarov dedicat a la defensa dels drets humans.

Comentaris
Sàhara: continua la repressió contra Sultana Khaya