La fusió Iberia-AirEuropa: més indefensió per als illencs

La fusió Iberia-AirEuropa: més indefensió per als illencs
Els "emprenedors" Hidalgo, fill i pare
Els "emprenedors" Hidalgo, fill i pare

La concentració de capitals des de la darrera crisi, accelerada amb la pandèmia, no és cosa només del sector financer, sinó que també s’estén al sector turístic i, concretament, al transport aeri, un sector estratègic per a les Illes Balears per mor de la nostra dependència en matèria de transports.

Fa pocs dies s’ha anunciat la compra per part d’Iberia de la companyia mallorquina AirEuropa, del grup Globalia. L’operació, que suposa una entrada important  de diners per al grup encapçalat per Pepe Hidalgo (uns 200 milions d’euros), és un gran negoci per a Iberia, atès que el valor d’AirEuropa es situaria en uns 1000 milions.

No està clar que la compra d’AirEuropa sigui, no obstant, un bon negoci per als residents de les Illes Balears, atès que la companyia aèria passaria a formar part d’un conglomerat internacional on cada cop és més difícil identificar els interlocutors, en aquest cas el grup IAG. A més, queden dues qüestions a a l’aire: per un costat, si la seu d’AirEuropa a Llucmajor es traslladaria a un altre aeroport on Iberia tengui una situació preferencial, com la T4 de Barajas. Per l’altra, i aquesta és una qüestió important, fins a quin punt es respectarà la declaració de servei públic dels vols interilles i de les connexions amb la península que depenen d’aquesta, quan l’operació suposa en la pràctica una situació gairebé de monopoli per part d’Iberia /IAG.

Tot i la passivitat del govern autonòmic balear davant aquests riscos, a Canàries el president Fernando Clavijo (també del PSOE) ha manifestat la seva “extraordinària preocupació” per la fusió d’aquestes dues companyies. En el cas de les Illes, a més, som al davant d'una "tormenta perfecta" que coincideix amb l'intent de privatització de la torre de control de l'aeroport de Palma i la de Menorca, que es vol dur a distància.

 

Comentaris
La fusió Iberia-AirEuropa: més indefensió per als illencs