33 dels 53 ajuntaments de Mallorca condemnen el cop d'estat del 18J

33 dels 53 ajuntaments de Mallorca condemnen el cop d'estat del 18J
imatge: Memòria de Mallorca
imatge: Memòria de Mallorca

De la mà de la campanya de l'associació Memòria de Mallorca, 33 dels 53 Ajuntaments de Mallorca s'han addherit a la campanya de condemna al cop d'estat del 18 de juliol de 1936, data en què un sector de l'exèrcit espanyol amb el suport dels partits de la dreta  desbancaren la democràcia republicana i iniciaren una guerra cruenta i una llarga dictadura feixista que va perdurar fins a la mort del dictador el 1975 i més enllà.

Des de Memòria de Mallorca varen presentar als Ajuntaments un escrit que recorda la resulució nº 39 de 1946 del Consell d'Europa, que indicava clarament l'origen feixista del règim. El Consell d'Europa també va proclamar el 18J dia internacional de condemna al franquisme, com a forma d'acollir les reivindicacions de les víctimes i de les entitats de memòria històrica. 

El text també recorda altres pronunciaments de les instàncies públiques i privades, des de Nacions Unides al Parlament autonòmic, passant per Amnistia Internacional, de condemna al cop d'estat feixista.

L'adhesió dels Ajuntaments es va concretar ahir en l'onejada de les banderes dels consistoris a mitja asta, i una roda de premsa al Mur de la Memòria, on consten els noms de les víctimes de la repressió franquista.

En el darrer moment, l'Ajuntament de Llucmajor, governat per PP, VOX, el Pi i Ciudadanos, a més de Llibertat per Llucmajor, que inicialment havia signat l'adhesió, es va fer enrere "per manca de consens dins l'equip de govern". Més enllà de l'anècdota, és ben lamentable que en ple segle XXI encara hi hagi nombre tan elevat d'Ajuntaments a Mallorca que es neguin a condemnar el cop d'estat feixista i tot el que va suposar.

Comentaris
33 dels 53 ajuntaments de Mallorca condemnen el cop d'estat del 18J