Homenatge a Gabriel Alomar a Cort
Amb motiu dels 80 anys de la seva mort, l'Ajuntament de Palma va acollir ahir horabaixa l'acte d'homenatge a Gabriel Alomar promogut per les fundacions Darder-Mascaró i la fundació Gabriel Alomar. La d'Alomar és una de les figures més destacades de la intel·lectualitat mallorquina del segle XX. Docent, escriptor, poeta i republicà convençut, Alomar no sols va elaborar teoria política, sinó que també es va comprometre amb la transformació social des de la política, cosa que el va dur a l'exili a Egipte, on morí el 1941.
Va ser un teòric destacat del mallorquinisme polític, que sempre va vincular a les polítiques d’esquerres. Bona part de la seva activitat política la va desenvolupar a Catalunya, on és considerat un dels fundadors del catalanisme popular. De fet, a Egipte hi arribà com ambaixador de la II República.
A l’acte de commemoració hi han participat el batle de Palma, el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; la representant de les fundacions Darder-Mascaró, Lila Thomas; el vicepresident de la Fundació Gabriel Alomar, Cosme Bonet; i el catedràtic de Filologia Catalana i Lingüística General, Pere Rosselló, que han destacat les diferents vessants que Gabriel Alomar i Villalonga va conrear al llarg de tota la seva trajectòria vital.
Les seves restes arribaren a Palma el 1977, i l’any 1982 l’Ajuntament de Palma el va proclamar Fill Il·lustre de la Ciutat. El seu retrat, obra del pintor Xim Torrents Lladó, presideix el Saló de Plens de Cort, juntament amb la resta de fills i filles il·lustres.
Des de les fundacions Darder-Mascaró i la fundació Gabriel Alomar, juntament amb l'Institut Sobiranies, preparen per al proper mes de novembre unes jornades per donar a conèixer la seva obra, que es celebraran de forma simultània a Barcelona i a Palma, i a la tardor s'editarà un monogràfic de la revista L'Altra Mirada sobre la figura d'aquest personatge imprescindible.