El rei pare a les Seychelles, i el fill a Mallorca
Tot i l’esforç de les institucions i el gruix dels mitjans de comunicació per separar la figura de Felip VI de la del rei emèrit per tal de salvar la monarquia, la veritat és que resultat del tot difícil fer-ho. Les dades que es coneixen sobre la fortuna acumulada pels Borbons en aquestes dècades de democràcia posen en evidència que el que es considera el principal símbol de la nació espanyola ha estat sobretot una màquina de fer diners per a la família, gestionats de manera poc transparent per Joan Carles I.
En els moments en què la família reial arribava a Mallorca, el rei emèrit arribava a les illes Seychelles, conegut paradís fiscal, mentre es mantenen obertes quatre investigacions per frau fiscal i blanqueig de capital. No obstant, els mitjans s’esforcen per vendre’ns que “el pobre” Joan Carles està desitjant tornar a Espanya, tot i que ara es trobi, per voluntat pròpia, a les antípodes.
Aquestes noves vacances reials a l’illa es coincideixen amb l’aniversari de la fuga de l’emèrit pels seus delictes. És de vergonya que ara per ara hi hagi artistes a la presó com Valtonyc o Pablo Hasel per haver denunciat a les lletres de les seves cançons l’espoli perpetrat pels Borbons, mentre el monarca ha estat fins fa quatre dies a una illa privada d’Abu Dhabi amb la cartera ben plena.
L’extrema dreta, tan “políticament incorrecta” quan es tracta d’arrambar contra els drets socials i els col·lectius més vulnerables, segueix defensant a ultrança la monarquia, símbol de la intocable unitat d’Espanya, i va promoure una concentració de benvinguda a Felip VI a través de l’anomenada “Hermandad Monárquica de Baleares” i els joves del PP, que també convocaven. Ahir a Marivent, per contra, des de la plataforma Arruix Borbons exigiren el retorn del palau al poble, el seu legítim propietari, i defensaren l’abolició de la monarquia.