Commemoracions constitucionals entre renou de sabres i de togues

Commemoracions constitucionals entre renou de sabres i de togues
renou de sabres i togues
renou de sabres i togues

La setmana de “celebracions” constitucionals ha coincidit amb la màxima expressió de la seva decadència, especialment a través de dos fets: la revocació per part del Tribunal Suprem del tercer grau als presos i preses polítiques catalanes condemnades per sedició, i la complicitat de bona part de l’establishment polític, econòmic, mediàtic i judicial amb l’amenaça d’un bon grapat de militars d’alt grau plantejant afusellar 26 milions de persones. Semblaria una broma si a més dels presos polítics, no hi hagués condemnats a presó i perseguits per la “justícia” per unes simples cançons com el jove mallorquí Valtonyc.

La politització de la justícia i de l’exèrcit al servei de l’extrema dreta política representada per VOX i consentida i imitada per la resta de forces conservadores posa en qüestió la qualitat democràtica d’un règim on després de 40 anys de miratge democràtic aquells que varen poder negociar la transició des de la posició de força de la violència franquista en les seves múltiples expressions tornen a treure el cap amb l’objectiu de no permetre cap mena de canvi ni social, ni polític. De frenar el pas d’allò que el poble vota, sigui a Catalunya o a la resta de l’Estat.

Boicotejar el tercer grau, a més de ser un acte contrari al dret i als drets és un acte que degrada encara més la democràcia, i el govern de l’Estat, justament per garantir l’equilibri de poders, no ho hauria de permetre. Com no s’hauria de permetre encobrir les malifetes dels poderosos, siguin grans fortunes de l’IBEX35, el rei emèrit Joan Carles o els comandaments militars. Malifetes que en molts de casos, sí que investiguen tant la premsa com els tribunals internacionals. El govern més progressista de la història s’arrisca novament a fer el ridícul a nivell internacional emparant amb el seu silenci aquesta mena d’operacions, contràries als principis d’una santificada Contitució espanyola que aquest llarg pont tornaran a celebrar.

Comentaris
Commemoracions constitucionals entre renou de sabres i de togues