Atur històric i discriminació als treballadors/res de les Illes

Atur històric i discriminació als treballadors/res de les Illes
foto: Diario de Ibiza
foto: Diario de Ibiza

Les dades publicades ahir pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social assenyalen que l’atur a Balears es situa en prop de les 75.000 persones, gairebé un 105% més que el juny de l’any passat. També hi ha 85.390 persones menys d’alta a la Seguretat Social que fa un any. 

Tot això, sense comptar amb els ERTOs i les persones que per la seva situació de precarietat laboral, ni tan sols s’han pogut acollir aquests. Unes dades que han estat qualificades per part dels sindicats com dramàtiques i alarmants, i que creen una situació de molta inseguretat justament per als treballadors i treballadores en situació d’ERTO, que no saben si podran tornar a les seves feines. En aquest context, des de CCOO exigeixen l’aprovació immediata d’un pla d’ocupació, dins el mes de juliol, que ajudi a trobar un lloc de treball a totes les persones que el puguin perdre a conseqüència de la COVID19.

Estem davant una situació econòmica i laboral que amenaça, com assenyalava fa uns dies l’informe presentat per l’ONG Intermón, amb què les Illes siguin la comunitat amb un creixement més elevat de la pobresa, de la mà de la pandèmia.

Una realitat, no obstant, que contrasta amb la posició del govern de l’Estat, que ara per ara no sols no garanteix un repartiment equitatiu del fos de rescat ni dels recursos que s’aconsegueixin de la UE entre les aomunitats autònomes, sinó que a més discrimina els treballadors i treballadores fixos discontinus de les Illes Balears, que a diferència dels de Canàries que compta amb turisme durant tot l'any i que podran perllongar la situació d’ERTO fins a final d’any, veuen perillar la feina a partir de setembre.

Una qüestió que va ser motiu d’enfrontament entre dos senadors illencs fa un dies a la Cambra alta, quan el senador ecosobiranista Vicenç Vidal va acusar el socialista Cosme Bonet d’ «autobombo», quan és inexplicable que amb un 20% de davallada de l’activitat econòmica Canàries pugui allarar els ERTOs a desembre, i en canvi les Illes amb una caiguda molt més important, només s’hagi estès al setembre.

Comentaris
Atur històric i discriminació als treballadors/res de les Illes