Racisme institucional en temps de coronavirus

Racisme institucional en temps de coronavirus
foto: Ultima Hora / Gori Vicens
foto: Ultima Hora / Gori Vicens

El tancament temporal dels centres d’internament d’estrangers (CIEs) autèntiques presons per a persones migrants en situació administrativa irregular, en temps de pandèmia, va ser fa unes setmanes una bona notícia. A les Illes no n’hi ha cap, però és allà, sobretot als de Barcelona i València, on s’enviaven els immigrants arribats en pastera. 

Si els CIEs eren i són una clara manifestació de racisme institucional, com ho és la política de fronteres de la UE, amb la persecució dels migrants i l'abandó a les persones refugiades, aquests dies ho tornen a ser les mesures de prevenció davant el coronavirus. A tot l’Estat, i també aquí a Mallorca, el govern de l’estat (a través de la Delegació del govern) realitza proves PCR per detectar al moment la presència de la COVID19 a les persones migrants detectades, els darrers fa sols uns dies, al sud de l’Illa.

Aquesta pràctica no sols contrasta amb els gairebé nuls controls per als turistes que tornen tenir la porta oberta per tornar a visitar les Illes, com si la procedència de països com Alemanya, que ha registrat rebrot en els darrers dies, plantejàs menys riscos que la d’aquells qui venen de països empobrits. Es tracta d’una pràctica que fa bo el discurs racista i xenòfob de VOX, que aquesta mateixa setmana tornava assenyalar les persones migrants com una amenaça per la «manca de control».

A més, des del 13 de juny (data de publicació del BOE sobre mesures de desescalada) es permet als ports de Balears l’atracament d’embarcacions recreatives incloses aquelles procedents de l’estranger sense que tampoc no es facin proves PCRs als tripulants des d’Autoritat Portuària. 

El més lamentable és que aquest tipus de pràctiques es donin baix un govern estatal de coalició d’esquerres, a diferència d’altres països del nostre entorn com Portugal, que varen decidir a l’inici de la pandèmia regularitzar les persones sense papers al país lusità, tant per motius humanitaris com per garantir la salut pública del conjunt de la població.

Comentaris
Racisme institucional en temps de coronavirus