Els Amics de la Casa del Poble insten a la protecció de l'espai

Els Amics de la Casa del Poble insten a la protecció de l'espai
foto: Amics de la Casa del Poble al registre
foto: Amics de la Casa del Poble al registre

El col·lectiu Amics de la Casa del Poble va néixer el passat mes d'agost amb l'objectiu de retornar a la titularitat pública el solar on hi havia la Casa del Poble de Palma. És va llançar un comunicat a finals del mes d’agost i amb 48 hores comptaren amb centenars de persones adherides.

Ahir dilluns, el col·lectiu va registrar davant les administracions una sol·licitud de protecció com a Espai de Memòria i reconeixements democràtics pel solar de la Casa del Poble, situat en la confluència dels carrers Reina Maria Cristina i Manuel Sanchis Guarner. Ho fan en base a un informe elaborat per l'historiador Manel Santana, que fonamenta la petició de protecció.

Entre altres qüestions, insten  les administracions públiques a protegir aquest espai "perquè forma part de la nostra història i memòria col·lectiva. La Casa del Poble ens mostra la capacitat autoorganitzativa dels treballadors, la seva memòria reivindica la justícia social i la millora de les condicions de vida, des d’una perspectiva de fraternitat internacionalista. També ha estat epicentre de la repressió a Mallorca, quarter general dels falangistes, on es vulneraren els drets més elementals i on persones demòcrates patiren turment i violència", sostenen els Amics de la Casa del Poble.

La Casa del Poble no només fou un dels primers objectius dels sublevats en el cop d’Estat de 1936, també fou un dels darrers objectius el règim franquista. L’any 1975 es respiren aires de canvi, mentre Portugal deixa endarrere la dictadura, a l’Estat Espanyol el dictador Franco viu al llit els seus darrers dies. Abans de l’anomenada transició, el franquisme, mitjançant l’autoritat municipal escomet l’enderrocament de l’edifici i deixa un solar buit on hi va haver la segona Casa del Poble més important de l’Estat Espanyol.

Els veïnats del barri han pogut saber que un fons d’inversió ha adquirit el solar i projecta construirhi 36 habitatges de luxe en règim de lloguer, bonificats per l’Estat. Quan Joan March va fer l’acte de donació del solar a les societats obreres posà com a condició que aquest havia de ser destinat a la classe treballadora, des del col·lectiu consideren que és de justícia que es mantingui aquesta voluntat i que el solar sigui un espai protegit de l’especulació immobiliària.

Comentaris
Els Amics de la Casa del Poble insten a la protecció de l'espai