L’incident de Son Sant Joan: immigració o xantatge de la monarquia marroquí?

L’incident de Son Sant Joan: immigració o xantatge de la monarquia marroquí?
imatge de l'aeroport de Palma
imatge de l'aeroport de Palma

Tot i que la majoria de titulars i suposicions sobre el que va succeir el passat divendres a la nit, amb la fugida de diversos passatgers d’un vol de Marroc que va fer una escala d’emergència a Palma, relacionen aquest fet amb la immigració (i de pas alimenten el discurs xenòfob de l’extrema dreta), allò cert és que hi ha diverses qüestions que conviden a pensar altres hipòtesis.

De fet, és bastant raonable pensar que una cosa és arriscar-se a un expedient d’expulsió, a una sanció administrativa per haver entrat de forma irregular a Espanya, i una altra ben diferent és ser conscient dels riscos que els joves detinguts siguin acusats per la via penal, d’un delicte de sedició o amenaça a la seguretat nacional que els pot costar molts anys de presó.

L’episodi de Palma, per tant, apunta en la nostra opinió més cap a un nou xantatxe cap a l’Estat espanyol i la UE de Mohamed VI, reforçat a les darreres eleccions on els partits que representen l’oligarquia marroquina han sortit reforçats, que no pas a un intent desesperat d’accedir a Europa (encara que aquest desig hi sigui). Una cosa és agafar una pastera a vorera de la mar i sense controls policials, i una altra és agafar un avió, on a qualsevol aeroport del món, i també a Marroc, els controls són exhaustius, i on és gairebé impossible que la policia i les autoritats marroquines fossin alienes a la magnitud de l'operació.

Des de cercles pro-saharauís apunten que el que va succeir a Palma divendres podria tenir relació amb la posició espanyola pel que fa al Sàhara, atès que Mohamed VI ha advertit aquesta setmana, en el 46è aniversari de la “Marxa Verda”, que no mantindrà relacions comercials amb els països que no reconeguin el Sàhara com a territori marroquí. Cal recordar, també, que fa uns mesos el Tribunal General de la UE va tombar l’acord de pesca entre la UE i Marroc, des del reconeixement de la sobirania dels saharauís sobre les aigües afectades.

Comentaris
L’incident de Son Sant Joan: immigració o xantatge de la monarquia marroquí?