Els vincles entre la banca convencional i la indústria armamentística, en evidència

Els vincles entre la banca convencional i la indústria armamentística, en evidència
Imatge de l'acte (david abril)
Imatge de l'acte (david abril)

El coordinador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Jordi Calvo, va pronunciar aquest divendres una conferència a Palma, a iniciativa de Fiare Banca Ètica i Coop 57, i amb el suport de les fundacions Darder-Mascaró i la UIB.

El Centre Delàs és una associació independent que treballa des d'una perspetiva de cultura de pau, i fa anys que investiguen els vincles entre la banca convencional i el sector armamentístic, amb campanyes molt destacades en els darrers anys, com la campanya 'Banca Armada' orientada a conscienciar la població que cal lluitar contra el finançament de les armes a través de la guerra. De fet, segons diferentes estudis realitzats pel Centre Delàs, tres de cada quatre armes al món, que es fan servir en multitud de guerres i conflictes armats, no existirien si no fos pel finançament i les inversions que hi fan els bancs i altres entitats financeres, per exemple en el terreny de les assegurances.

Calvo va destacar tant l'important posició que ocupa el propi Regne d'Espanya en els rànkings internacionals de venda d'armes, com en el paper que hi juguen les entitats financeres espanyoles, començant pel BBVA.

Des de Delàs han desenvolupat també una aplicació per calcular la pròpia petjada armamentística, a partir dels bancs o assegurances amb qui treballam. La tasca desenvolupada pel centre és ben important atesa l'escalada armamentística de les darreres dècades, que ni tan sols va aturar amb la covid.

Així com per conscienciar de la importància de prendre partit, i dur el pacifisme al terreny del consum de productes bancaris i financers, on afortunadament existeixen alternatives de banca ètica lliure d'inversions que maten persones.

Comentaris
Els vincles entre la banca convencional i la indústria armamentística, en evidència