Es reforça l'escut social amb la baixada de l'IVA als aliments

Es reforça l'escut social amb la baixada de l'IVA als aliments
peter-wendt-r5KSMkyoSc-unsplash-e1565208003463
foto: National Farm Coalition

Està per veure que la mesura sigui efectiva, atès el talant de les grans cadenes de supermercats, però ha estat la via triada pel govern estatal per tal de reforçar l’escut social: la baixada de l’IVA en alguns aliments. I és que el preu de la cistella de la compra s’ha disparat al llarg d’enguany molt per damunt d’una inflació que ja va del tot disparada

Després de la negativa de les grans cadenes a establir un preu bàsic de la cistella de la compra, per facilitar-ne l’accés a les famílies més humils, i que aquestes puguin gaudir de menjar de qualitat a un preu raonable, Moncloa ha optat per rebaixar l’IVA de determinats productes, com el pa, els frescos (verdures i fruita), les llegums, la pasta o els lactis. N’hi, ha, no obstant, com el peix o la carn, que també són importants en una dieta equilibrada, i han quedat fora de la mesura, com ja s’ha criticat des de les associacions de consumidors.

La mesura es completa amb altres com l’ampliació el bonus social elèctric, el límit a l’actualització dels preus del lloguer (que no podrà superar el 2% encara que la inflació sigui superior), o al bonificació del transport públic.

En el cas de Balears, el govern autonòmic ha anunciat que el transport públic serà gratuït en totes les seves modalitats, ampliant així la iniciativa encetada fa uns mesos, a la qual s'hi ha sumat també l'EMT de Palma.

Tot i que la subvenció del gasoil desapareix però es mantindrà el suport a determinats col·lectius, com els agricultors, el gerent d’ASAJA i exalt càrrec del PP, ha afirmat sense massa arguments que la supressió de l’IVA no és bona per al sector primari, i que potser els productors hauran de pujar preus. Potser allò que hauria de fer és fer pinya amb les administracions públiques per pressionar els distribuïdors i supermercats i que aquests paguin un preu just als pagesos.

 

Comentaris
Es reforça l'escut social amb la baixada de l'IVA als aliments