França: una de calç i una d'arena

França: una de calç i una d'arena
imatge: 20 Minutos
imatge: 20 Minutos

Macron va perdre ahir a les eleccions legislatives franceses la majoria absoluta de la seva coalició. Tot i ser la força més votada, l’aliança de tota l’esquerra, des del Partit Comunista al Socialista passant pels ecologistes (Nupes), va quedar en segon lloc, liderant l’oposició al futur govern. Mélenchon aconsegueix un resultat digne, però enfora d’una anhelada cohabitació (Macron a la presidència de la república i les esquerres algovern).

L'extrema dreta de Le Pen torna a créixer i queda en tercer lloc, aconseguint grup parlamentari propi -cosa que li assegura major protagonisme-, seguida dels Republicans (la dreta tradicional). En conjunt, les dretes tripliquen en escons els resultats de les esquerres, al país de la Revolució que fa més de dos segles va servir d’inspiració per a tants altres processos emancipadors.

Ara, tot està per fer, encara que el context no és el més encoratjador. Però si més no, parteixen d’unes esquerres en condicions de seguir acumulant forces fins construir un projecte amb cara d’alternativa i un discurs i propostes que desbanquin el neoliberalisme imperant, en la política i en la societat.

Tot i que Macron ha anunciat que governarà sense coaligar-se amb ningú, i que pactarà segons les iniciatives que vulgui aprovar, és poc probable que d’acord amb els antecedents, el president francès miri cap a la seva esquerra. 

Comentaris
França: una de calç i una d'arena