L’Estat ha espiat polítics i activistes independentistes

L’Estat ha espiat polítics i activistes independentistes
foto: TerceraInformación
foto: TerceraInformación

El grup de recerca de la Universitat de toronto Citizen Lab ha fet públic el cas d’espionatge d’almenys 63 persones vinculades a l’independentisme per part de l’Estat. Els ciberespies haurien fet servir el programa israelià Pegasus, que actua a través des telèfons mòbils.

Cal tenir en compte que el software que s’ha utilitzat, segons la seva empresa creadora, només el fan servir els Estats, per tant aquí la responsabilitat del govern d’Espanya és clara, i ho és també pel que fa a aquesta legislatura, atès que com ha denunciat el diputat d’EH-Bildu Jon Iñarritu, es tracta d’un espionatge iniciat el 2020. El diputat basc ha recordat que als diputats espiats amb Pegasus els mòbils i tablets els hi va facilitar el Congrés, i ha exigit responsabilitats tant a la presidència de la Cambra com a Moncloa.

I és que com us podeu imaginar, no sols han estat investigats líders independentistes catalans, sinó també d’altres que es podrien ficar dins el sac de l’”enemic intern” que el franquisme va fer servir. És molt greu que a una “democràcia consolidada” com presumeix el president Sànchez i alguns ministres en les seves intervencions, s’hagin espiat diputats, eurodiputats, presidents de la Generalitat o del Parlament català, i aquí no passi res. També han estat espiats activistes i organitzacions de la societat civil vinculades a l’independentisme, com Òmnium o l’ANC.

Recordem que fa només uns mesos, l’eurodiputat del PP Esteban González Pons denunciava  l’ús de Pegasus a territori de la UE, concretament a Polònia. Veurem ara si tant el PP com el PSOE, els vells partits que sostenen el deep state, mantenen aquesta posició crítica respecte a l’ús il·lícit dels programes d’espionatge per part de governs democràtics. De moment, tant aquests partits com el gruix dels mitjans de comunicació resten importància davant una qüestió de la qual ja se n’ha fet ressò la premsa internacional, com ara el diari New Yorker, que dóna detalls de l’operació.

La Generalitat ha anunciat una roda de premsa per avui mateix per tal de respondre de manera unànime a l’anomenat CatalanGate, i Amnistia Internacional ha demanat al govern espanyol en un comunicat que aclareixi l’ús de Pegasus en aquest cas. El Ministeri de l’Interior s’ha desvinculat públicament de l’espionate, però el CNI depèn del Ministeri de Defensa, que de moment roman en silenci.

Comentaris
L’Estat ha espiat polítics i activistes independentistes