Les xarxes socials, intoxicades per l'extrema dreta

Les xarxes socials, intoxicades per l'extrema dreta
foto: ElPlural
foto: ElPlural

Avui mateix, el «trending topic» a les xarxes socials era #LaPesteRoja, de la mà dels milers de perfils radicalitzats i organitzats de la mà de l’extrema dreta de VOX, i emparats per l’anonimat de moltes d’aquestes xarxes socials com twitter i facebook on sovint és difícil assenyalar l’autoria de determinades notícies.

D’ençà de l’arribada al poder de Trump als Estats Units, que ja va fer servir estratègies fraudulentes a través de les xarxes socials i el big data , internet ha esdevengut un terreny hostil per a la informació veraç, i s’ha normalitzat la desinformació i sobretot, la mala informació: les fake news i notícies fraudulentes que els ultraconservadors no dubten en fer servir com a arma política són a l'ordre del dia.

En el cas espanyol, ElDiario.es fa poc feia referència a la importància de l’impacte dels missatges a les xarxes socials entre els votants de VOX respecte als d’altres partits, i l’avantatge que el partit que es dedica a escampar l’odi contra migrants, docents, activistes d’esquerres, persones LGTBi... treu d’aquesta estratègia que res no té a veure amb la llibertat d’expressió.

Els atacs constants aquestes setmanes al 8 de març com si hagués estat el principal focus d’expansió del coronavirus a Madrid -mentre l'extrema dreta s'oposa al tancament de l'activitat econòmica no essencial decretat aquests dies-, o les mentides sobre els privilegis de l’exbatlessa de Madrid Manuela Carmena aquests dies són només alguns petits exemples de com els feixistes fan servir les xarxes tot aprofitant l’estat d’ànim d’incertitud i descontent de molta gent per aquesta crisi.

Tot i que puguin tenir l’aparença de campanyes «espontànies» fetes des de baix, just al contrari: es tracta d’estratègies dirigides des de les elits de l’entorn de l’extrema dreta, a l’estil de la ‘alt-right’ nord-americana, molt ben dissenyades. L’objectiu és, per estrambòtics que semblin missatges que han circulat aquests dies com «Pedro el sepulturero», «ColetaVirus» o «La Peste roja», associar la percepció òbviament negativa en relació al coronavirus amb la gestió del govern, i desgastar-lo fins fer possible una crisi institucional que fins i tot justifiqui propostes com les defensades per Abascal aquests dies, d’un govern de concentració nacional amb l’exèrcit al capdavant de la gestió de la crisi.

El més lamentable és que nombrosos «periodistes», tertulians i fins i tot dirigents d’altres partits conservadors els segueixen el joc, i activistes progressistes també entren a debatre o rebatre directament amb aquesta mena de campanyes de propaganda basada en mentides i odi que justament s’aprofiten del desacord de persones amb milers de seguidors que així, sense voler, contribueixen a amplificar el seu missatge.

Una de les coses a tenir en compte per part de les persones i col·lectius progressistes és que si aquesta gent beu del malestar social i la desesperança, justament una de les feines prioritàries ara i en la gestió de la post-crisi ha de ser la projecció d’un horitzó de justícia i dignitat per a tothom, que no es torni saldar com la crisi anterior. Des d’això hauríem de treballar des de ja.

Comentaris
Les xarxes socials, intoxicades per l'extrema dreta