Paradisos depredats de la mà dels selfies

Paradisos depredats de la mà dels selfies
Captura de Pantalla 2019-07-09 a les 9.22.14
foto: Toni Limongi (fb)

L'avís del grup ecologista Terraferida a les xarxes sobre la saturació de Cala Carbó fa uns dies, a partir d'unes fotografies de Toni Limongi, fa pal·lès un problema que no és exclussiu de les Illes Balears, però que encara es pateix amb més intensitat a destinacions turístiques i turistitzades com la nostra, a més a més en temporada alta.

Fins fa pocs anys, Cala Carbó, a Santanyí, era una d'aquelles platges paradisíaques conegudes per una petita part de la població local, fins i tot allunyada per a bona part dels que la visitaven. No obstant, la viralització dels selfies i les fotografies geolocalitzades de paratges naturals únics com aquest ha esdevengut un autèntic drama, no sols a les Illes Balears, on els municipis han hagut de limitar indirectament la capacitat de càrrega, amb mesures com les restriccions al trànsit al far de Formentor o l'aparcament i la limitació de busos a Sa Calobra.

Només en els darrers mesos hi ha desenes de casos arreu dels globus. Així, ens ha sorprès com es saturava el llac Elsinore, a Califòrnia, que havia de ser desallotjat després que desenes de milers de persones es fessin fotografies que recollissin el moment de la floració primaveral coneguda com "superbloom". O que a Islàndia, per mor d'un vídeo del cantant Justin Biever enregistrat al recòndit canó de Fjaðrárgljúfurque ha hagut de ser tancat també al públic després de rebre la visita de més d'un milió de persones per decisió de l'Agència Ambiental islandesa.

Les Illes, a més de ser un lloc freqüentat per gent famosa amb milions de seguidors a les xarxes socials, també som en el punt de mira d'una pràctica que hauria de fer-nos reflexionar no sols sobre el model turístic, sinó sobre la nostra pròpia manera de "consumir" paisatges i vivències, en una mena de competència absurda per fer veure qui ha visitat més llocs i més recòndits. Una tendència incompatible amb la salut ambiental del planeta, començant per casa nostra.

Comentaris
Paradisos depredats de la mà dels selfies