Visita electoral del rei a Barcelona

Visita electoral del rei a Barcelona
foto: Twitter/LaSexta
foto: Twitter/LaSexta

Ahir el cap d’Estat va fer una passa més en la seva deslegitimació davant els catalans i catalanes, que lideren el ranking de republicanisme de l’Estat juntament amb els bascos (un 80% de partidaris de la república). Tot i la demanda dels independentistes a la Junta Electoral perquè s’ajornàs la visita, Felip VI va decidir anar a Barcelona a la celebració dels actes dels Premis Princesa de Girona.

Un event que es celebra a Barcelona perquè a Girona el Borbó va ser declarat persona non grata després del seu agressiu i anticonstitucional discurs del 3 d’octubre, i l’ajuntament gironí va denegar la utilització d’un espai públic per a l’acte. La figura central dels Premis, no obstant, va ser la princesa Leonor i no el rei, en una altra demostració del desgast de la institució monàrquica davant la ciutadania. L’Estat s’estima més exhibir una nina que, això sí, va intervenir en un perfecte català, en la seva aposta per tornar a legitimar la institució, com ja va fer recentment amb els premis Princesa d’Astúries o amb la lectura de la Constitució l’any passat.

I és que la presència de Felip VI i la família reial ahir a Barcelona no va ser una presència institucional, sinó política, aplaudida per partits com VOX i editorialistes de la caverna mediàtica que gairebé defensaven que si calia anar-hi amb els tancs, s’hi havia d’anar. Per això va ser fortament contestada al carrer, amb una ocupació de la ciutat per part de les forces de seguretat que recordava a un estat de setge, amb tancament de carrers com l’Avinguda Diagonal per evitar que el rei es topàs amb manifestants. Així i tot, es visqueren moments de tensió en el pas dels convidats a l’acte. Un acte en el qual no hi hi participà cap membre del govern de la Generalitat, ni la batlessa de Barcelona.

En el seu discurs, el rei del «A por ellos» i cap de les forces armades va reclamar una Catalunya tolerant, que respecti els drets, i lliure de violència, ignorant com ja va fer Sánchez amb la visita hospitalària als policies la violència policial que s’ha exercit en les darreres setmanes en resposta a la protesta ciutadana per la sentència.

Les protestes, inicialment convocades per Arran però que després han tingut el suport d’altres col·lectius com l’ANC o els CDR, ja es varen iniciar el diumenge a la nit amb una cassolada davant l’hotel on s’havia d’allotjar la família reial. Ahir dilluns varen ser milers els manifestants, i es varen cremar nombroses fotografies de Felip VI.

Comentaris
Visita electoral del rei a Barcelona