Salut mental: reconeixement, drets i lluita contra l'estigma

Salut mental: reconeixement, drets i lluita contra l'estigma
imatge: Federació de Salut Mental
imatge: Federació de Salut Mental

Ahir, en el dia mundial de la Salut Mental, els col·lectius socials que lluiten per la igualtat d’oportunitats per a persones que pateixen aquesta mena de malaltia, malauradament cada cop més freqüent a la nostra societat, varen celebrar una jornada lúdico-reivindicativa a Inca, la capital del Raiguer. Una jornada “de carrer” justament per no fer allò que s’ha fet tantes vegades: amagar una realitat que afecta cada vegada més gent, i que segueix essent estigmatitzada.

Baix el lema “Drets per la salut mental”, centenars de persones convocades per la Federació de Salut Mental, que agrupa les entitats Gira-sol, Es Garrover, Estel de Llevant, fundació Deixalles i Grec, deixaren clares les seves reivindicacions: dret a la igualtat d’oportunitats -que les entitats de salut mental i del Tercer Sector d’acció social faciliten a través de projectes d’inserció i productius d’economia social-; reconeixement, visibilització i desestigmatització; i recursos socio-sanitaris suficients per tal de prevenir, detectar i atendre la salut mental.

A la jornada, que comptà amb la presència de les autoritats locals i autonòmiques, es va recordar que a les Illes hi ha 185.000 persones amb diagnosis de salut mental. Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental (conselleria de Salut), va assenyalar que les consultes per transtorns mentals s’han incrementat de forma important a partir de la covid, i que en aquest moments al voltant del 15% de la població de les Illes Balears pren algun tipus d’ansiolítics o antidepressius.

A més de reivindicar un augment important del nombre de psicòlegs i psicòlogues a la xarxa pública sanitària, és evident que perquè hi hagi benestar emocional cal benestar social i revisar la manera en què opera una societat capitalista que genera moltíssima frustració i vides insatisfetes, a totes les edats però sobretot en els joves, un col·lectiu en què també han pujat exponencialment els casos de suïcidi.

Comentaris
Salut mental: reconeixement, drets i lluita contra l'estigma