Tensió al Pacte i rebuig ecologista al Decret-Llei de mesures davant la pandèmia

Tensió al Pacte i rebuig ecologista al Decret-Llei de mesures davant la pandèmia
imatge: tve1
imatge: tve1

Si ahir parlàvem de la tensió entre capitalisme i vida que impregna la gestió de la desescalada, aquesta ha quedat de manifest novament amb dues qüestions: la primera, el rebuig de la Comissió Europea als plans del govern espanyol de seguir limitant els vols turístics. Brusel·les ha dictaminat la reapertura gradual dels aeroports amb una voluntat clara de reactivar l’activitat econòmica, encara que aquesta posi en risc una de les Comunitats amb un dels índexs més baixos d’immunitat davant la COVID-19, com són les Illes Balears segons l’estudi presentat ahir pel Ministeri de Sanitat. Tot i que menys d’un 3% de la població illenca no disposa d’anticossos davant el coronavirus, des del Govern i les patronals turístiques han posat sobre la taula l’eufemisme de «corredors segurs» entre països amb taxes similars de contagis, una aposta que xoca amb el principi de precaució que prevaler quan es tracta sobre qüestions que afecten directament la salut pública.

La segona font de tensió ha estat el Decret-llei de mesures urgents contra el coronavirus. Aquest conté tot un ventall de mesures encaminades a abordar de forma àgil i eficaç els efectes del coronavirus, per exemple en matèria social, on es crea fins i tot una prestació nova de dependència i es facilita la tasca dels serveis socials. El text normatiu, consensuat amb patronal, sindicats i fins i tot en part amb l’oposició, també contempla la reconversió d’hotels obsolets en habitatges de protecció oficial, i facilita els tràmits d’instal·lacions d’energies renovables que permetin avançar cap a la transició energètica.

No obstant, l’ampliació de la superfície dels hotels fins a un 15% -tot i que no implica increment de places turístiques), una mesura del tot injustificable, ha fet evident la tensió existent al pacte entre PSIB i Podem, per una part, i MÉS per Mallorca per l’altra, que ahir va fer pública l’ecosobiranista Antoni Noguera. Noguera va denunciar que els socialistes es pleguen als interessos de sectors afins al PP, i que bona part de les discrepàncies al Pacte estan relacionades amb les qüestions mediambientals.

De fet, el Decret-Llei ha estat fortament contestat pel GOB, que fa just una setmana presentava juntament amb altres organitzacions socials el manifest «La Vida al Centre», que recull una seixantena de propostes per a una transició ecosocial. En un dur comunicat, els ecologistes manifesten la seva decepció amb els progressistes i afirmen haver estat enganats pel Govern, que mantén un discurs de diàleg social però que en cap cas no ha parlat ni consensuat aquestes mesures amb altres sectors que no siguin els econòmics. També han manifestat el seu rebuig al Decret-Llei les formacions polítiques MÉS per Menorca, Ara-Eivissa i Esquerra Unida. 

 

 

Comentaris
Tensió al Pacte i rebuig ecologista al Decret-Llei de mesures davant la pandèmia