Terraplanisme a Menorca... i extrema dreta

Terraplanisme a Menorca... i extrema dreta
imatge: RTVE
imatge: RTVE

Aquests dies ha estat notícia l’organització a Menorca d’un congrés de terraplanista, és a dir, de negadors de l’evidència física, científica, que la terra és esfèrica. 

El terraplanisme és una d’aquestes excentricitats dels temps de la postveritat i les fake-news, on no calen proves per demostrar que una cosa existeix, sinó simplement creure amb ella i que hi hagi mitjans, i sobretot xarxes socials, que ho sostenguin. El terraplanisme ha anat guanyant adeptes en els darrers anys, i cal analitzar-lo des d’una perspectiva socio-política, en tant que una petita part del moviment reaccionari que ha crescut en els darrers anys, i que inclou també antivacunes i conspiracionistes de tota mena.

Al Brasil, fins un 7% de la població del país més poblat d’Amèrica Llatina ha arribat a creure baix el govern de Jaïr Bolsonaro que la terra és plana. De fet, el president brasiler va facilitar que s’hi celebràs la primera cimera mundial de terraplanistes al país el 2019,a bans de la pandèmia. Tot i que hi ha factors sociodemogràfics distints (a Brasil hi ha una proporció més alta de gent analfabeta), allò preocupant és que a qualsevol lloc, i en aquest cas a Menorca, hi hagi massa crítica suficient com per organitzar un event d’aquestes característiques.

Els terraplanistes es mouen còmodes en aquests entorns negacionistes controlats per grupúsculs d’extrema dreta, com així ho mostra la propaganda de l’event de Menorca a través del grup de Telegram “Baleares Acción”, gestionat pels mateixos promotors de les protestes dels “restauradors” l’any passat contra les mesures sanitàries, o les protestes contra les mascaretes o les vacunes en nom de la “llibertat”. A Menorca, també hi ha el grup Menorca Acción darrere les promotores de l’acte terraplanista. 

Fa només unes setmanes, i de forma inèdita a tot l’Estat, el Tribunal Superior de Justícia de Balears va donar la raó a l’Associació Liberum, vinculada als antivacunes, perquè l’administració lliuri els contractes de compra de vacunes. Fa pocs dies, la doctora Nadya Popel, del servei d’urgències de l’Hospital Mateu Orfila, ha estat readmesa després que l’IbSalut li obrís un expedient disciplinari per la seva tasca proactiva en grups antivacunes i mitjans conspiracionistes com Scabelum.com.

El terraplanisme és part de l’engranatge que alimenta el terraplanisme polític i l’econòmic, en nom d’una idea de llibertat duïta a l’extrem per part de l’extrema dreta. Per això allò que cal no és riure les gràcies al moviment, sinó comprendre les seves arrels i desmuntar-lo des de la raó i també l’organització comunitària. 

 

Comentaris
Terraplanisme a Menorca... i extrema dreta