Torna l'Aplec Jove

Torna l'Aplec Jove
E-JKEhlXEAIjNav
E-JKEhlXEAIjNav

Fa un any el projecte de l’Aplec Jove se va veure interromput per la segona onada de la pandèmia. Al llarg d’aquest any hem vist com els joves érem un dels col·lectius més directament colpejats per la crisi econòmica i sanitària. Al mateix temps, hem vist com se’ns culpabilitzava de les successives onades, allunyant d’aquesta forma la responsabilitat real de les institucions.

Malgrat la situació, s’ha estat treballant per a reactivar el projecte i poder realitzar la primera edició de l’Aplec Jove amb les màximes garanties sanitàries. Finalment es durà a terme el pròxim dissabte 4 de setembre al Claustre de Sant Domingo, a Inca. L’Aplec és un espai de trobada del jovent mallorquí ecologista, feminista i que defensa la llengua i la cultura pròpies. Neix per superar les velles dinàmiques i eixamplar el moviment juvenil. S’aspira a engrescar gent nova i motivar la que ja hi és. L’Aplec vol ser d’aquesta manera un revulsiu i donar empenta a les lluites dels i les joves.

En què consistirà? La trobada començarà el dematí, amb diversos tallers al voltant dels eixos temàtics de l’Aplec: feminisme, ecologisme i llengua. Maria Estelrich i Mar Escanellas, realitzadores del programa de ràdio Ses Xafarderes, tractaran la salut mental dels joves des d’un punt de vista de gènere. Margalida Ramis i Enric Alcover del GOB conduiran una dinàmica sobre “turisme i canvi climàtic”. Per la seva banda, Ivan Solivelles de la Plataforma per la Llengua durà a terme un taller sobre la situació del català a Mallorca i l’autodefensa lingüística.

Després de dinar hi haurà activitats d’oci i dinàmiques de grup. A continuació hi haurà una taula rodona amb protagonistes de diverses experiències històriques del moviment juvenil a Mallorca, on hi participaran Montse Pujula, de l’ocupació de sa Dragonera; Joan Collet, insubmís al servei militar; Àlex Ocete, sindicalista estudiantil durant la vaga contra el TIL; Sara Barceló i Claudia Desile, de la Comissió Feminista de la UIB. L’acte es clourà amb música i ballada popular després de dur a terme col·lectivament les reflexions finals.

Les inscripcions de l’Aplec s’han tancat després d’assolit amb èxit el màxim d’inscripcions: 90, amb un percentatge considerable de dones (65%). Tots els inscrits son menors de 30 anys. La representació territorial és àmplia amb participants de més d’una cinquantena de pobles i barris mallorquins.

L’Aplec ha estat organitzat amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear i l’Ajuntament d’Inca, i es durà a terme amb totes les mesures sanitàries corresponents.

Comentaris
Torna l'Aplec Jove