Una Constitució cada cop més qüestionada

Una Constitució cada cop més qüestionada
imatge de Mallorca Nova
imatge de Mallorca Nova

Les celebracions del 43è aniversari de la Constitució espanyola coincideixen amb un moment de qüestionament important de la funció de la carta magna. No sols per la forma en què les dretes la fan servir contra arma contra les llibertats individuals i col·lectives, amb el darrer episodi esperpèntic de la renovació del Tribunal Constitucional, sinó també per l’actuació de la monarquia. I és que l’excap d’Estat, Joan Carles I, qui segueix fugat a Abu Dhabi, ha anunciat aquests mateixos dies de pont que vol tornar a Espanya, i que a més vol viure a la Zarzuela i que la ciutadania -súbdits, en llenguatge monàrquic- li atorguem una paga pública.

Mentre les dretes, com dèiem, fan servir la Constitució com a cuirassa alhora que defensen el règim franquista, les crítiques més sagnants al text constitucional provenen novament de les esquerres sobiranistes. En una declaració signada per BNG, la CUP, EH-Bildu, ERC, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, a més de Junts, aquestes forces polítiques denuncien que un any més la Constitució espanyola es fa servir com un “objecte d’exaltació i defensa fanàtica per part d’aquells que es resisteixen a responsdre a les demandes constitucionals dels nostres pobles”. A més d’incloure fortes crítiques a la monarquia, assenyalen que el text constitucional és “esgotat, deslegitimat i ha esdevengut un element condicionant i determinant de les nostres aspiracions democràtiques”.

En el text, insisteixen en què la Constitució ha esdevingut un instrument per violentar drets democràtics bàsics, que impedeix el desenvolupament de la voluntat democràtica dels pobles i criminalitza i reprimeix qualsevol exercici democràtic que persegueixi aquest objectiu. També subratllen que continuaran “demandant i lluitant pe rexigir a l’Estat un model que, des del reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat i l’autodeterminació”, reconegui el dret a decidir.

En l’àmbit illenc, el senador Vidal ha defensat la declaració dels sobiranistes i ha qualificat la Constitució "d'un text emprat per encorsetar els nostres pobles". Els i les joves de Mallorca Nova, per la seva banda, també han fet la seva versió crítica de la Constitució criticant-ne el seu paternalisme i l’herència franquista a partir d’uns versos d’Efak que il·lustren aquesta informació.

comentaris
Una Constitució cada cop més qüestionada