Raül Romeva torna a Mallorca amb les fundacions

Raül Romeva torna a Mallorca amb les fundacions
Raül Tomeva i Lila Thomàs
Raül Tomeva i Lila Thomàs

Aquest dijous, 2 de desembre, en Raül Romeva i Rueda, exconseller d’Afers exteriors, Relacions institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya que, com sabeu, per l’exercici d’aquest càrrec va ser condemnat a dotze anys de presó pel Tribunal Suprem en aquell ignominiós judici que seguírem per TV3.

El matí visità les excavacions de Son Coletes, a Manacor, acompanyat de Mateu Matas Xurí. L’any 2017 l’Estat va impedir que en Raül signés el conveni de col·laboració amb el Govern de les Illes Balears per obrir la fossa. En la posterior roda de premsa celebrada a Can Alcover, en Raül digué: Ha de servir per explicar la història que s’ha furtat als més joves, que és l’herència republicana que va enterrar la Guerra Civil i la dictadura franquista.

A la seu de l’OCB després de la trobada amb els mitjans, saludà el seu President i posteriorment va assistir a un dinar amb membres de la nova Executiva de MÉS per Mallorca, recentment elegida a la seva V Assemblea.

L’horabaixa, a l’Estudi General Lul·lià explicà el concepte UBUNTU, que prové dels líders sud-africans en la lluita contra l’apartheid, Desmond Tutu premi Nobel de la Pau 1984 i Nelson Mandela, primer President de Sud-àfrica després del final del règim racista. Un concepte que anima a transcendir la nostra consciència individual para centrar-nos en una col·lectiva, tan necessària avui  en dia.

A continuació féu un repàs de la seva trajectòria política, d’un republicanisme estructural que ha mantingut sempre, amb posicions federals fa uns anys, a un independentisme conscient, amb multitud de raons fonamentades des del llunyà 2010 amb la sentència contra l’Estatut de Catalunya del Tribunal Constitucional.

En Raül Romeva explicà el concepte de republicanisme que desenvolupa al llibre UBUNTU, la república del bé comú d’Angle editorial, que escrigué des de la presó de Lledoners, de manera exhaustiva i plena d’exemples.

En el debat posterior respongué preguntes sobre la realitat catalana d’avui, sobre la polèmica amb el projecte de llei que reguli la presència de les llengües de l’Estat al món audiovisual, l’actitud de l’Estat respecte a les llengües minoritzades i altres temes.

L’amic Raül Romeva ha retornat a Mallorca, després de més de quatre anys, ens ha mostrat la seva fermesa, el seu compromís, en la consecució d’una república justa, solidària, que garanteixi els drets de la col·lectivitat per damunt de l’individualisme.

En els propers dies podreu escoltar-lo, a aquest mateix portal WEB, a l’entrevista que li feren els companys del Secretariat de les Fundacions Darder Mascaró.

Comentaris
Raül Romeva torna a Mallorca amb les fundacions