El Fòrum Sobiranista celebra un nou plenari

El Fòrum Sobiranista celebra un nou plenari
foto: David Minoves
foto: David Minoves

El passat 10 de setembre, el Fòrum Sobiranista va celebrar una assemblea plenària, la primera presencial des de l’estat d’alarma i també la primera des de l’assemblea constituent  de la nova associació legalitzada, en el mes de març, en aquest cas de forma telemàtica.

El CIEMEN actuà d’entitat amfitriona i en els seus locals estiguérem reunits els representants de les entitats que conformen el Fòrum Sobiranista.

Com a President del Fòrum vaig donar la benvinguda als assistents, agrair la logística aportada pel CIEMEN i vaig aprofitar per valorar molt positivament el creixement i consolidació del Fòrum des dels seus inicis, el desembre de 2016, quan ens vàrem reunir, també a Barcelona, vuit entitats sobiranistes, convocades per Iratzar Fundacioa,Fundacions Darder Mascaró i CIEMEN.

Ara participen del Fòrum unes vint-i-cinc entitats, tenim una pàgina web https://www.forumsoberanista.org, hem organitzat dues escoles sobiranistes, ens hem reunit en plenari vuit vegades, hem editat un llibre amb les conclusions d’unes jornades: “Nou sobiranisme i feminismes. Identitat i democràcia al segle XXI”.Hem legalitzat uns estatuts, tenim una Junta Directiva i un plenari. Així mateix comptem amb un Secretariat Tècnic i funcionem per pressuposts anuals. En definitiva hem aconseguit un grau important de consolidació i un creixement d’entitats sòcies. Al plenari de Barcelona s’ha aprovat que el Centre de documentació dels Països Catalans, vinculat a Poble Lliure, passi d’entitat col·laboradora a entitat de ple dret i així mateix acceptar l’ingrés d’“Institut Sobiranies”, “Betico”, “Intersindical Canaria” i “Ahora Canarias”.

Debatérem i aprovàrem un document per impulsar les relacions entre el Fòrum Sobiranista i altres espais sobiranistes de pensament crític, per continuar aquesta tasca d’anar ampliant relacions amb criteris molt flexibles com hem fet fins ara.

L’objectiu és establir relacions estables, en el millor dels casos, amb associacions i/o fundacions de pensament crític del sobiranisme d’esquerres, per participar en el debat d’idees, posant en comú aportacions i experiències que puguin ser útils al conjunt. Sense oblidar que quant més fort sigui el col·lectiu, més influència tindrem en la lluita d’idees de la societat.

Centrarem la nostra tasca en ampliar relacions amb entitats dels territoris que ja participen del Fòrum, arribar a altres territoris de l’Estat i abordar, en la mesura de les nostres possibilitats les relacions amb els sobiranismes d’esquerres de la Unió Europea.

També vàrem debatre i aprovar unes primeres línies generals d’estratègia comunicativa del Fòrum partint de la idea que la nostra pretensió és convertir el Fòrum en el principal referent de l’espai de l’esquerra sobiranista a l’Estat, amb vocació d’irradiar a nivells més globals. Volem incidir en el posicionament de la proposta política sobiranista com una de les línies d’emancipació dels nostres temps. En definitiva volem oferir la nostra experiència de col·laboració i gestió de la nostra diversitat com a model.

Així mateix es va decidir que organitzaríem un seminari internacional de formació en col·laboració amb la Fundació Copitter, vinculada al grup parlamentari europeu d’ALE. El seminari es farà a Gandia (País Valencià) i s’encarregarà de la seva organització la Fundació Nexe i al Secretariat Tècnic.

I per últim, després d’un sopar fred que ens va oferir CIEMEN, es va organitzar un debat sobre la situació del sobiranisme a l’àmbit estatal i la necessitat o no de crear estratègies comunes.

Moderà la taula la companya del Fòrum, Esther Rocabeyra i varen intervenir Xavier Domènech de l’Institut Sobiranies, Esther Capella, dirigent d’ERC i anterior Consellera de Justícia de la Generalitat i el diputat de la CUP Albert Botran.

La taula  fou un excel·lent colofó a una trobada molt positiva, que va deixar palès que el Fòrum Sobiranista s’està consolidant i té vocació de perpetuïtat. 

El debat fou molt participatiu i deixa clar dues idees força. Per una part la pluralitat del propi Fòrum, que òbviament respon a la pluralitat del sobiranisme d’esquerres i que entre altres coses també respon a la diversitat dels pobles que componen, per ara, l’Estat espanyol. Però també fou unànime la necessitat d’establir estratègies conjuntes del sobiranisme a escala estatal, alguns amb més entusiasme i altres amb manco. Una altra cosa és quines haurien de ser aquestes estratègies, com no podia ser d’una altra manera.

La conclusió del debat fou de satisfacció per part dels participants i amb una cosa molt clara: Continuarà...

Comentaris
El Fòrum Sobiranista celebra un nou plenari