L'Estat exclou les Illes de les bonificacions al transport de proximitat

L'Estat exclou les Illes de les bonificacions al transport de proximitat
FXjzE52XEAACdoP
FXjzE52XEAACdoP

El "debat sobre l'estat de la nació" celebrat aquesta setmana ha reconciliat Pedro Sánchez amb els socis i sectors a l'esquerra, després de mesos de resistència i oposició a mesures que clamaven al cel, com ara impostos que gravin els beneficis de les elèctriques. No obstant, les Illes han estat les grans oblidades d'una de les mesures "estrella" de Moncloa: la bonificació del transport públic ferroviari. 

A les Illes no sols no tenim "Renfe", sinó que el servei ferroviari només existeix a Mallorca, i la xarxa de transport públic en general a les quatre illes arrossega un dèficit històric de finançament per part de l'Estat. De fet, el govern central segueix incomplint el conveni ferroviari, i els veïns i veïnes del Llevant mallorquí esperen d'ençà de fa dècades el tren.

El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, defensarà la propera setmana al Senat justament una proposició no de llei amb l'objectiu d'exigir al govern d'Espanya mesures que compensin els sobrecostos i greuges que la inflació i la insularitat representen per als treballadors i treballadores d'aquestes illes. El senador ha insistit que "necessitam un finançament just per combatre la precarietat i protegir la vida". Podem, per la seva part, que forma part del govern espanyol, ha defensat que els abonaments de transport públic haurien de ser gratuïts també a Balears, encara que els hagi de sufragar l'adminitració autonòmica.

Fruit dels anomenats "acords del Túria" signats el passat mes de maig per part de MÉS, Compromís, Verds-Equo i Más país, diferents càrrecs d'aquestes formacions, entre els quals Vicenç Vidal i Íñigo Errejón han presentat aquesta setmana un bloc de propostes per tal de millorar el benestar de la gent, que inclouen mesures relacionades amb la salut mental, el finançament autonòmic, els menjadors escolars, l'energia verda i la defensa del territori. 

Comentaris
L'Estat exclou les Illes de les bonificacions al transport de proximitat