El PP entrega a l’extrema dreta la principal institució de Balears

El PP entrega a l’extrema dreta la principal institució de Balears
imatge: Parlament
imatge: Parlament

El Parlament de les Illes Balears, primera institució de l’estructura política de les Illes Balears, serà presidida per l’extrema dreta. Una extrema dreta que a la vegada que nega l’autonomia i proposa recentralitzar l’Estat, no dubta en voler presidir, en aquest cas, la institució més simbòlica de la nostra comunitat i el nostre autogovern.

Des del punt de vista simbòlic, cedir la institució que presideix l’arquitectura democràtica de les Illes a un partit creat per destruir la democràcia és una cessió que l’equip negociador de Marga Prohens no ha valorat prou. És, a més, l’avantsala de l’entrada a VOX al govern o, si més no, de les seves propostes polítiques, que ja havien aconseguit encaixar la dreta i bona part de l’esquerra (ahir mateix, Pedro Sánchez es lamentava que el discurs feminista pot incomodar a una part dels homes).

La cessió de la presidència del Parlament és la primera de moltes d’una dreta amb poques propostes més enllà de l’absurda “derogació del Sanxisme” que diu molt de la deriva del discurs polític dels temps que corren, on l’odi i el hooliganisme substitueixen el debat i la deliberació democràtica. El pacte signat ahir per PP i VOX a Balears inclou perles -per altra banda copiades d’altres pactes ja signats com el valencià- com la invisibilització de la violència de gènere en favor de la “violència intrafamiliar”, o la marginació del català en nom de la llibertat amb una lliure elecció de centre i de llengua per part de les famílies, atacant a la línia de flotació de la llengua catalana com a eina d’inclusió social a l’escola. A l’espera que es concreti aquest punt, el seu enunciat ja és molt més sagnant que el TIL de José Ramón Bauzá, i situa el sistema educatiu com escenari de la guerra cultural de l’extrema dreta.

Finalment, el pacte vessa racisme per tots els costats, però especialment en el seu darrer punt, en què posen el focus en les persones migrants que arriben en pastera en una matèria sobre la qual el GOIB ni tan sols té competències, però que reforça el discurs racista de l’extrema dreta, que ara el PP li compra del tot. Això just acaba de començar.

El líder de VOX a Balears, Jorge Campos, ha anunciat en paral·lel a aquestes negociacions la seva candidatura a les properes eleccions del 23J, amb l'argument que Abascal li ha propostat ser el responsable "d'una Llei que asseguri l'ensenyament del castellà a tota Espanya", una missió a l'alçada del personatge, que ben segur amaga altres coses, com la divisió interna que poden tenir en aquests moments els ultres.

Comentaris
El PP entrega a l’extrema dreta la principal institució de Balears