Reclamen un finançament just davant les eleccions del 10N

Reclamen un finançament just davant les eleccions del 10N
foto: IllaGlobal.com
foto: IllaGlobal.com

Entitats representatives de la societat civil illenca han presentat avui matí en roda de premsa el manifest «Uneix-te per un bon finançament davant les eleccions del 10N», adreçat a totes les forces polítiques que concorren a les eleccions generals del proper diumenge. Les entitats conclouen que dos anys després de la constitució del grup que ha fet possible la campanya per un bon finançament, que ha aconseguit l’adhesió de bona part dels Ajuntaments illencs, la situació no ha millorat gaire.

 

El portaveu del grup, Miquel Rosselló, ha afirmat que «el fet que no es constitueixi govern a l’Estat fa que encara empitjori més la situació d’infra-finançament de les Illes, i els comptes de la CAIB per al 2020, que han de retallar el seu sostre de despesa per mor d’aquesta situació, en són la demostració».

 

Per això, des de les entitats consideren imprescindible un compromís efectiu de tots els partits polítics de les Illes Balears perquè prioritzin la defensa d’un finançament just per a les Illes Balers, com ja han fet al País Valencià, on tot l’arc parlamentari (llevat de VOX) defensa activament la millora dels comptes d’una de les comunitats que, com la nostra, més aporta al sistema i menys rep a canvi.

 

Aquí podeu llegir el manifest del grup promotor de la campanya «Per un bon finançament».

 

Uneix-te per un bon finançament davant les eleccions del 10N

 

Aviat es compliran dos anys de la creació del Grup Promotor de la campanya Per un bon finançament. Les entitats que el constituírem demanàvem als partits polítics una reforma urgent del sistema de finançament, que continua essent clarament injust amb unes Illes Balears com mostra l’informe FOESSA presentat fa només uns dies. Som la tercera comunitat autònoma amb un nombre més alt de persones en risc d’exclusió social. Amb tot, la població segueix creixent més que a altres comunitats mentre els nostres serveis públics bàsics com l’educació, la sanitat o els serveis socials són infrafinançats en relació a la resta, per part de l’Estat.

 

Ens preocupa el context econòmic advers, amb amenaces com el Brexit o la fallida de Thomas Cook, i la incertesa que es genera des de les pròpies institucions polítiques de l’Estat, amb un govern en funcions des de fa mesos i una manca de diàleg entre forces polítiques que hipoteca tant la possibilitat de desplegar el desitjat Règim Especial de les Illes Balears com la reforma del sistema de finançament que reclamem. 

 

La situació és pitjor que fa just dos anys, i ho demostren absurditats com el forat generat a les arques públiques autonòmiques per la no liquidació del finançament vigent, el romanent de milions d’euros sense poder gastar als Ajuntaments en aplicació de la Llei Montoro, o les dificultats per poder finançar des de les pròpies Illes infraestructures urgents com són les depuradores.

 

Per tot això, les entitats sotasignants exigim als partits que concorren a les eleccions generals del proper 10N:

 

  • Que es comprometin efectivament en l’aposta per un nou model de finançament autonòmic basat en l’ordinalitat i l’increment de la capacitat de decisió i recaptació de la Comunitat Autònoma, per poder garantir les despeses dels pilars de l’estat del benestar: sanitat, educació i polítiques socials.

  • El desplegament d’un REIB que ha de reconèixer i compensar de forma efectiva la nostra condició insular.

  • L’increment substancial als pressuposts de l’Estat de les inversions, especialment pel que fa a infraestructures urgents i necessàries com són les depuradores o la xarxa ferroviària.

  • El respecte i compliment a l’Estatut d’Autonomia pel que fa al pagament de les anomenades «inversions estatutàries» que encara es deuen.

  • La cogestió dels ports i aeroports de les Illes Balears.

  • La derogació immediata de la Llei Montoro.

  • La coresponsabilitat de l’Estat en l’assumpció del deute generat pel pèssim finançament de les competències transferides, especialment sanitat i educació, així com infra-finançament patit tot i ser la segona comunitat en aportar al sistema, mentre som la novena en el retorn.

 

 

Comentaris
Reclamen un finançament just davant les eleccions del 10N